5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 27.04.2011

0

ZF: Ce aduce nou Prima Casă 4. Programul de credite ipotecare „Prima casă” intră în etapa în care riscurile de neplată vor fi împărţite în mod egal între bănci şi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ca reprezentant al statului. Din punctul de vedere al clienţilor, aceasta va însemna probabil restrângerea numărului de bănci care vor continua să acorde finanţări în cadrul programului. Băncile care au deja volume mai mari de credite în stoc îşi pot asuma mai uşor riscul aferent noii variante. De asemenea, băncile care caută să recâştige cotă de piaţă ar putea fi implicate. La nivelul costurilor nu sunt de aşteptat modificări semnificative: avansul cerut va fi de 5%, iar marja maximă peste rata EURIBOR la trei luni rămâne la 4%. O anumită scumpire ar putea fi antrenată de tendinţa de creştere a EURIBOR.

România liberă: Cât valorează resursele de aur şi argint ale României. În ultimii 10 ani, valoarea zăcămintelor de aur a crescut de şase ori, iar a celor de argint – de 12 ori. De la începutul lunii aprilie, aurul a atins maxime istorice de zece ori. Preţul aurului a trecut pragul de 1.500 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani – 46 dolari pe uncie. În rezerva BNR se găsesc aproape 104 tone de aur. Tezaurul românesc aflat la Moscova cântăreşte 92 tone (90% este sub formă de monede de aur, iar restul în lingouri din aur fin). În plus, rezervele estimate de cele două companii care au în prezent licenţă de exploatare pentru minereuri auro-argentifere sunt de circa 310 tone de aur şi aproape 1.321 tone de argint. În prezent însă, în România nu se mai scoate din zăcăminte nici un gram de aur.

Adevărul: De ce e ilegală taxa auto. Guvernul încasează în continuare taxa de poluare, deşi Curtea Europeană de Justiţie a decis că încalcă principiile de drept ale UE. Instanţele din România sunt obligate să ţină cont de decizia magistraţilor europeni, astfel că procesele cu statul sunt câştigate pe bandă rulantă. Deşi Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene de la Luxemburg a arătat foarte clar că taxa de poluare este discriminatorie, Ministerul Mediului se încăpăţânează să susţină, în mod  aberant, contrariul.

EVZ: Când euro nu mai este o binecuvântare
. Avantajele adoptării monedei unice europene aproape că dispar în faţa riscurilor, atunci când o ţară nu e pregătită, cum e cazul Greciei şi Portugaliei. Chiar dacă ne uităm de multe ori cu invidie la nivelul de trai al francezilor sau al nemţilor, chiar dacă ne dorim şi noi să plătim cu euro nu numai când mergem în alte ţări europene, moneda europeană nu este doar o binecuvântare. Iar ţări precum Grecia şi Portugalia ne pot aduce destule argumente în acest sens.

Capital: Google a schimbat algoritmul de căutare. Cine a fost lovit. Google a anunțat la finalul lunii februarie că va face modificări privind algoritmul său de căutare și a declarat război agregatoarelor de conținut editorial, care nu au conținut propriu. Primele schimbări au început deja să apară. Prima victimă importantă a noului algoritm a fost grupul Demand Media, una dintre cele mai cunoscute „ferme de conținut” din America.