5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 29.04.2011

ZF: Ce fac băncile cu un bloc de 100 de apartamente în insolvenţă. Bank of Cyprus a decis scoaterea la licitaţie a 129 de apartamente din cadrul ansamblului rezidenţial My Dream din zona Pipera din nordul Capitalei, aflat în insolvenţă, decizie care va marca o nouă etapă a crizei imobiliare, şi anume tranzacţiile cu portofolii de locuinţe aflate în default. Băncile caută astfel investitori specializaţi în industria locuinţelor cărora să le plaseze portofoliile imobiliare, deoarece vânzarea „bucată cu bucată” a apar­ta­mentelor poate dura mult mai mult, iar costurile de administrare şi cu impozitele pot adânci pierderile.

EVZ: LukOil a „dezgheţat” preţurile la benzină, în ciuda protestelor bulgarilor. Speranța bulgarilor că grupul petrolier rus LukOil, cel mai mare operator de pe piața locală de distribuție a carburanților, va accepta să extindă cu o lună înghețarea prețurilor la pompă, s-a dovedit nerealistă. Perioada de înghețare a prețurilor a expirat în timpul sărbătorilor de Paște, iar LukOil a majorat ieri prețul carburanților la pompă, ceea ce a dus imediat la proteste.

Adevărul: Începutul sfârşitului pentru Facebook? De la începutul acestui an, investitorii privaţi au făcut eforturi considerabile pentru a „pune mâna” pe acţiuni Facebook, companie nelistată. Acum, mai mulţi acţionari vor să-şi vândă titluri deţinute (în valoare de un miliard de dolari), potrivit unor surse din interior, citate de agenţia de ştiri Reuters. Potrivit acestora, investitorii au micşorat preţul cerut pentru acţiuni, după ce cumpărătorii s-au lăsat aşteptaţi.

Gândul: Aeroportul-fantomă din Braşov prinde contur: un gard de 2 milioane de euro. Peste 2,1 milioane de euro – mai exact 1,7 milioane valoarea contractului, plus TVA-ul de încă vreo 420.000 – puşi pe tavă unei firme proaspăt înfiinţate, pentru scurmat pământul şi pus gardul la fantomaticul AIBG – Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. Astfel arată ultima „afacere profitabilă” a Consiliului Judeţean Braşov, condus de liberalul Aristotel Căncescu. De aproape şase ani, AIBG – adică Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav – este o Fata Morgana, folosită din când în când doar în scop electoral. După mai mul „rateuri”, construirea sa a fost „bătută în cuie”, în 2006, cu firma canadiană Intelcan Technosystems Ltd, aparţinând unui cetăţean canadian originar din Braşov, pe nume Ronald Weisberger, care a promis că va finanţa integral investiţia de 120 de milioane de euro şi o va da gata în 36 de luni.

România liberă: Marea provocare a micii autostrăzi. Cel mai „ambiţios” proiect de infrastructură din România nu se remarcă prin mărime – doar 20 de kilometri -, ci prin viteză: un singur an pentru proiectare, autorizaţii şi construire. Termenul de 12 luni avansat de Ministerul Transporturilor pentru definitivarea autostrăzii Cernavodă-Medgidia (lucrări executate până în prezent doar în proporţie de 10%) ar face invidios orice constructor din lume. Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, lucrările vor începe în vara acestui an (august, iar la finele lunii mai va demara procedura de selecţie a unui nou constructor. Pentru ca acesta să se bucure de 12 luni pline de construire şi proiectare va trebui ca până când el începe lucrările să fie definitivate exproprierile. În plus până la finele lunii mai, când va demara procedura de achiziţie publică, vor trebui inventariate lucrările făcute deja de constructorul COLAS, al cărui contract s-a reziliat, pentru a se şti ce trebuie scos exact la licitaţie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed