5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 31.03.2011

0
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 31.03.2011

ZF: Tăriceanu renunţă la afacerea Citroën. Se concentrează pe Ford şi Harley Davidson. “Activitatea Automotive Trading Services în ceea ce priveşte marca Citroën va continua în Băneasa doar pentru service, nu şi vânzarea de maşini. Angajaţii de la showroomul Citroën din Pipera vor fi mutaţi la centrul din Băneasa”, a spus Bogdan Bucurescu, directorul general al Automotive Trading Services (ATS).

România liberă: În Irak se câştigă mai uşor licitaţiile pentru construcţia autostrăzilor. România are prea puţine contracte de dat pentru atât de mulţi pretendenţi la titlul de „rege” al asfaltului. Aceasta este una dintre concluziile care se desprind din discuţia RL cu unul dintre cei mai discreţi nou-intraţi pe această piaţă. Florea Diaconu se mândreşte că a rămas unul dintre puţinii oameni de afaceri români cu care nu există încă fotografii publice. După ce a câştigat mai multe contracte municipale, firma lui, Delta ACM, a intrat în urmă cu doi ani în „liga mare”: contractele pentru drumuri naţionale. Luna trecută a fost câştigătorul-surpriză al unei licitaţii pentru 20 Km de autostradă în Irak, iar luna aceasta a câştigat împreună cu un consorţiu lucrările la magistrala de metrou Drumul Taberei.

Adevărul: Cum pot exportatorii să fenteze întărirea leului. Companiile româneşti care vând produse şi servicii în afara ţării, dar şi cele importatoare se pot proteja de fluctuaţiile cursului de schimb. Instrumentele de hedging permit exportatorilor autohtoni să-şi apere investiţiile, aşa cum fac firmele străine. Bancherii explică mecanismul. Imediat ce moneda naţională se înscrie pe un trend de apreciere, exportatorii încep să intre în panică şi să invoce puterile BNR în a controla cursul. Bancherii, pe de altă parte, alături de banca centrală, spun că firmele româneşti pot folosi instrumente de protecţie împotriva riscului valutar, sau aşa-numita operaţiune de hedging.

Gândul: Lista cartierelor „vii” şi „moarte” ale pieţei imobiliare din Capitală. Vezi care sunt zonele cu cele mai căutate apartamente. PLUS: lista imobilelor cu grad ridicat de risc. Drumul Taberei şi Titanul sunt cartierele bucureştene cele mai căutate de doritorii de locuinţă nouă. Din top lipsesc apartamentele din zonele cunoscute prin numărul mare de imobile cu un grad ridicat de risc seismic. Potenţialii cumpărători din Capitală sunt interesaţi, atunci când vine vorba de achiziţionarea unui apartament, în special de spaţiile verzi şi de calitatea vecinilor. Astfel motivează specialiştii de pe piaţa imobiliară poziţiile fruntaşe ocupate de Drumul Taberei şi Titan în topul celor mai căutate cartiere. Lista, furnizată la solicitarea gândul de portalul imobiliare.ro, este completată, în ordine, de Militari, Unirii, Aviaţiei, Tineretului, Dristor şi Crângaşi .

EVZ: Evaziune de 2.000.000 de euro pe an. Cum înţeapă florăresele bugetul de stat
. În fiecare an, în Capitală, se vând flori în valoare de 7,5 milioane de euro. E o piaţă controlată de zece familii şi o afacere din care TVA-ul nu mai ajunge la stat. Reprezentanţii poliţiei declarau anul trecut că Bucureştiul monopolizează 90% din piaţa de flori din ţară. În Capitală însă, această “industrie” funcţionează pe baza unor reguli nescrise: fiecare are vadul lui, iar cei noi intră greu şi sunt primiţi cu reticenţă.