Capitalul Băncii Carpatica va creşte la 228 de milioane de lei (video)

0
Majorarea capitalului a fost necesară pentru a asigura o rezistenţă mai bună la şocurile macroeconomice şi pentru a susţine afacerile băncii.

 Acţionarii Carpatica au decis în iulie majorarea capitalului cu 28 de milioane de lei dar banca a reuşit să atragă cu un milion mai puţin. Din totalul celor peste 5 mii 800 de acţionari au participat la majorare 750 dintre ei, dar care deţin 95,7% din capital. Cele 11,8 mil de titluri rămase nesubscrise vor fi anulate.

În cadrul operaţiunii de majorare, omul de afaceri Ilie Carabulea, care detine 36,26% din capitalul bancii, a trebuit să subscrie cea mai mare parte din sumă, adică 10 milioane de lei.

Majorarea de capital a fost necesară pentru a se asigura o rezistenţă mai bună la şocurile macroeconomice şi sistemice, pentru susţinerea liniilor de afaceri ale băncii dar va îmbunătăţi şi indicatorul de solvabilitate al băncii. În ciuda crizei economice, Carpatica a raportat rezultate pozitive în prima jumătate de anului, cu o dublare a profitul net la 8,3 mil. lei.

Perioada de exercitare a dreptului de preferinţă din cadrul majorării de capital a pus presiune şi pe preţul acţiunilor de pe bursă ale Băncii Carpatica. Acestea au stagnat în ultimele luni în condiţiile în care restul pieţei a avut parte de creşteri. Carpatica nu este singura bancă din sistem care a avut parte de majorări de capital. În primul semestru, băncile-mamă au capitalizat subsidiarele din România cu peste 168,4 milioane euro.

Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel