Autorităţile locale care vor bani mai mulţi de la buget vor încheia programe de ajustare cu Guvernul

0

Astfel, potrivit documentului, dacă în intervalul agreat nu va fi realizată consolidarea bugetului local, autorităţile locale respective sunt pasibile de sancţiuni şi de restructurări.

„Supraestimarea continuă a încasărilor şi cheltuielile excesive actuale ale autorităţilor locale prezintă risc pentru stabilitatea macro-fiscală”, avertizează Guvernul, care intenţionează să modifice legislaţia actuală privind autorităţile locale pentru a introduce mai multe reforme instituţionale.

Guvernul menţionează, totodată, că vor fi introduse standarde minime de cost la nivelul autorităţilor locale, pentru a asigura corectitudinea şi a îmbunătăţi eficienţa la nivelul acestora, reglementările urmând să intre în vigoare la finalul acestui an.

În plus, Guvernul va realiza un cadru legal privind intrarea în incapacitatea de plată a autorităţilor locale şi le va interzice transferul sumelor de la cheltuieli de capital la cheltuieli curente.

Direcţia de supraveghere a autorităţilor locale de la Ministerul Finanţelor Publice, în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, va fi întărită pentru a monitoriza şi analiza activităţile autorităţilor locale, o reglementare în acest sens urmând să fie aprobată până la finalul lunii iunie 2010.

Deşi potrivit datelor MFP, bugetele locale au înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 august 2009 un excedent de 984,4 milioane lei, numeroase autorităţi locale au anunţat ministerul că nu mai au bani pentru a achita salariile şi facturile la servicii şi lucrărilor de infrastructură.