Ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI pentru finalul lui septembrie era de 26,9 miliarde lei

Vechea ţintă pentru finalul trimestrului al treilea, stabilită în primăvară, era de 18,6 miliarde lei.

Astfel, la sfârşitul lui septembrie, România ar trebui să aibă un deficit bugetar cel mult egal cu 5,4% din produsul intern brut (PIB).

Ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, declara marţi că deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 5% din PIB după primele nouă luni, încadrându-se în ţinta fixată cu FMI şi Comisia Europeană pentru finalul lui septembrie, de 5,4% din PIB, însă datele finale privind execuţia bugetară la nouă luni vor fi cunoscute abia spre sfârşitul acestei luni.

După primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 4,5% din PIB, respectiv 22,3 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

"În luna septembrie s-a realizat o creştere a încasărilor din accize. Încasările din impozitul pe venit şi salarii au înregistrat, de asemenea, o dinamică pozitivă. Rămâne în continuare neacoperit TVA-ul", a afirmat Pogea.

"Suntem optimişti în ceea ce priveşte atingerea ţintelor convenite pentru trimestrul trei, iar datele sunt de natură să ne arate că ne îndeplinim angajamentele", a adăugat el. Ministrul a ţinut să precizeze că pe cinci domenii bugetare s-au realizat "încasări foarte bune", fără a da detalii.

Autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au agreat, după misiunea de evaluare a Fondului din august, o nouă ţintă de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB (36,5 miliarde lei), faţă de plafonul de 4,6% din PIB fixat iniţial, în condiţiile înrăutăţirii semnificative a prognozelor macroeconomice. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 24,65 miliarde lei.

Pentru 2010, ţinta de deficit bugetar este de 5,9% din PIB, respectiv 31,2 miliarde lei, iar Pogea nu exclude o eventuală creştere a taxelor în viitor, pentru ca România să se poată încadra în ţintele de deficit bugetar convenite cu organismele internaţionale, făcând explicit referire la TVA, care este în prezent de 19%.

Guvernul ia în calcul o contracţie economică de 8,5% pentru acest an şi o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 531,3 miliarde lei – la o scădere a PIB de 4% – prevăzut anterior. Anul trecut, valoarea PIB-ului României a fost de 504 miliarde lei (136,8 miliarde euro).

Plafonul garanţiilor de stat creşte cu 28%

Guvernul agrease anterior cu FMI pentru acest an un plafon al garanţiilor de stat de 6 miliarde lei, pe care în noua scrisoare l-a urcat cu 28,3%, la nivelul de 7,7 miliarde lei. Plafonul ar urma să crească din nou în 2010, dar mai încet, respectiv cu 11,7%, până la 8,6 miliarde lei.

Pe 25 septembrie, Ministerul Finanţelor Publice anunţa că bugetul general consolidat a avut cheltuieli totale în primele opt luni din 2009 de 125,6 miliarde lei, cu 8,3% mai mult faţă de perioada similară din 2008, în timp ce veniturile totale s-au redus cu 6,6%, la 103,3 miliarde lei, în acelaşi interval.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed