După kazahi, petroliştii azeri intră în Europa prin România

O tranzacție aparent mică de la începutul acestui an are toate șansele să aducă pe piața românească, dar și europeană a combustibililor pe bază de petrol un jucător extrem de mare și ambițios. Vorbim despre State Oil Company of Azerbaijan Republic (SOCAR), un gigant al industriei petroliere mondiale controlat de statul azer – care a achiziționat la sfârșitul lunii ianuarie o mică rețea de benzinării din nordul țării. Implicațiile par a fi însă uriașe, pentru că tranzacția are destul de multe puncte comune cu achiziția Rompetrol de către KazMunaiGaz: o companie de stat din spațiul ex sovietic, cu rezerve importante de petrol și gaze naturale, care cumpără o companie românească în principal pentru accesul pe piața Uniunii Europene.

Este drept că tranzacția respectivă s a făcut la o altă scară, în primul rând datorită mărimii rețelei de benzinării dezvoltate de Dinu Patriciu, dar și a faptului că Rompetrol avea și rafinare în portofoliu. „Proiectul pilot «Romtranspetrol» este primul de acest gen din Uniunea Europeană“, spune într o limbă română aproape perfectă Hamza Karimov, reprezentantul SOCAR în România.

Citește despre achiziția făcută de azeri, despre culisele afacerii pe care au cumpărat-o în România și despre viitorul lor aici în ediţia curentă a revistei Money Express, disponibilă de azi la centrele de difuzare a presei sau prin SMS la 7488 (abonament pe 3 luni, 8 euro + TVA)

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed