Banca Mondială: Conflictele din Orientul Mijlociu nu vor duce la o nouă criză mondială

Oficialii băncii şi alţi creditori internaţionali iau in calcul un ajutor financiar pentru ţărilor din Nordul Africii.

 

Şeful Băncii Mondiale apreciază că riscurile şi incertitudinile sunt cele care ţin ţiţeiul la cote înalte. Mesajul lansat de Robert Zoellick vine după o serie de semnale alarmiste conform cărora vor începe probleme de aprovizionare cu petrol în urma valului de revolte din nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Marţi, preţul barilului de ţiţei tranzacţionat pe bursa newyorkeză a ajuns la 103 dolari. Iar barilul de ţiţei Brent la 114 dolari.

 

Analiştii anticipează că preţul se va menţine peste 100 de dolari pe baril şi în 2013. Ca efect în lanţ ar urma creşterea inflaţiei şi încetinirea ritumului de recuperare economică la nivel mondial. Robert Zoellick vede însă problemele din Orientul Mijlociu drept oportunităţi economice pentru ţările afectate, dar cu ceva riscuri mondiale.

 

Naţiunile dezvoltate vor căuta însă, mijloace de stimulare a dezvoltării economice în Orientul Mijlociu prin comerţ, cum ar fi încurajarea exporturilor de produse agricole sau produse finite de bază, a mai afirmat Robert Zoellick. Banca Mondială şi calţi creditori internaţionali vor analiza şi posibilitatea unui ajutor acordat ţărilor din Nordul Africii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed