Referendum la Sebeş pentru a decide soarta fabricii de formaldehidă

Referendumul a început la ora 8.00 şi se va încheia la ora 20.00, iar locuitorii Sebeşului vor trebui să răspundă la întrebarea „Sunteţi de acord cu producerea substanţelor chimice cancerigene pe raza municipiului Sebeş?”.

Potrivit primarului Alexandru Dăncilă, la urne sunt aşteptaţi 25.300 de cetăţeni cu drept de vot, pentru aceştia fiind organizate 16 secţii de votare. Secţiile sunt păzite de aproximativ 40 de poliţişti şi jandarmi, iar costurile necesare organizării referendumului sunt estimate la aproape 50.000 de lei.

Referendumul organizat de către administraţia locală este rezultatul campaniei duse de un grup de iniţiativă din municipiu, care a strâns numărul de semnături necesare declanşării referendumului, acelaşi grup fiind şi cel care a stabilit întrebarea de pe buletinele de vot.

Fabrica de formaldehidă care face obiectul referendumului aparţine societăţii Kronochem Sebeş, parte a concernului Kronospan. La sfârşitul anului trecut compania a solicitat autorizaţiile necesare pentru a construi o nouă fabrică de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 tone anual, deoarece fabrica existentă, cu o capacitate de producţie anuală de 30.000 tone, nu acoperea necesităţile firmei. Din diferite motive s-a solicitat aprobare din partea firmei Kronochem, deşi exista autorizaţie pentru Kronospan. În acel moment formaldehida şi noua fabrică au devenit un subiect de discuţie foarte aprins, pe motiv că formaldehida este o substanţă cancerigenă.

În 10 septembrie, Ministerul Mediului anunţa faptul că societatea Kronospan Sebeş trebuie să evalueze, în 30 de zile, nivelul emisiilor din instalaţiile proprii şi să adopte măsuri de conformare, în caz contrar riscând suspendarea autorizaţiei integrate de mediu. Stadiul realizării măsurilor de mediu la Kronospan Sebeş a fost evaluat, la acea dată, în cadrul unei întâlniri avute de ministrul mediului Attila Korodi cu reprezentanţii conducerii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), ai Agenţiei Regoinale pentru Protecţia Mediului (ARPM) – Sibiu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) – Alba şi ai Comisariatului Judeţean al GNM – Alba.

În cadrul întâlnirii, s-a evidenţiat faptul că la instalaţia de producerea a răşinilor ureoformaldehidice, aflată sub incidenţa Directivei IPPC (prevenirea şi controlul integrat al poluării) s-au efectuat două controale ale GNM şi două controale ale Gărzii de Mediu Alba. De asemenea, instalaţia a fost supusă, timp de două săptămâni, unui proces de monitorizare permanentă a Comisiei de monitorizare specială din cadrul MMDD. ARPM Sibiu a transmis, o notificare către Kronospan Sebeş, în care preciza că au fost depăşite valorile limită ale concentraţiilor de Carbon Organic Total (TOC) la instalaţia de producere a formaldehidei şi ale concentraţiilor de formaldehidă, la instalaţia de producere de răşini pulbere. De asemenea, notificarea arăta depăşiri la apele tehnologice şi la apele pluviale evacuate în râul Sebeş, faţă de limitele prevăzute în AIM. În notificarea transmisă, ARPM Sibiu cerea societăţii Kronospan ca, în termen de 30 de zile, să realizeze o evaluare a emisiilor din instalaţii şi să adopte măsurile de conformare referitoare la problemele semnalate. În cazul în care compania nu se conformează în termenul precizat, autorizaţia integrată de mediu (AIM) pentru această instalaţie va fi suspendată.

La acea întâlnire a fost dezbătută şi problema construcţiei noii instalaţii de producere a formaldehidei de către Kronospan Sebeş, construcţie care, deşi nu are nici autorizaţie de construcţie şi nici acord de mediu, este într-o fază avansată. Garda de Mediu Alba urma să ceară Primăriei Sebeş şi societăţii Kronochem Sebeş să ia măsurile necesare pentru demolarea construcţiei ridicate fără autorizaţie.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed