Peste 3.000 de credincioşi au luat agheasmă mare de la Catedrala Patriarhală

Oamenii au venit încă de la ora 8.00 la Catedrala Patriarhală, având cu ei sticle şi chiar bidoane de cinci litri, pentru a lua agheasmă mare.

 

Credincioşii veniţi de dimineaţă au stat mai întâi în Catedrala Patriarhală, unde PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, alături de PS Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, şi de un sobor de preoţi şi diaconi.

 

Patriarhul Daniel le-a vorbit oamnilor prezenţi la slujbă despre importanţa marelui praznic al Botezului Domnului.

 

Agheasma mare se bea începând de luni, pe nemâncate, opt zile la rând până în 14 ianuarie, cifra opt însemnând veşnicie.

 

Agheasma mare se foloseşte şi atunci când cineva este grav bolnav şi nu se poate împărtăşi sau de persoanele oprite de la sfânta împărtăşanie.

 

Boboteaza precede sărbătoarea în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. Sărbătoarea aminteşte de botezul în apa Iordanului a mântuitorului Isus Hristos şi de recunoaşterea lui ca Mesia de către Ioan Botezătorul, a mai spus PF Daniel.

 

După ce a urat tuturor celor prezenţi la sfinţirea mare a apei ca Botezul Mântuitorului să le aducă lumină în suflet şi duh sfânt, PF Daniel a înconjurat prin mulţime biserica, pentru a stropi cu agheasmă mare pe toţi cei care au venit să participe la slujba de la Catedrala Patriarhală.

 

Pentru sărbătoarea de duminică au fost pregătite vase cu peste 120.000 de litri de apă, adusă din fântâna Maicii Domnului din parcul Reşedinţei patriarhale, realizată printr-un foraj de mare adâncime, la 183 de metri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed