Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încheiat acordul pentru redeschiderea complexului Kaesong

0

„A fost încheiat un acord în cinci puncte”, a declarat presei un oficial din cadrul Ministerului sud-coreea al Unificării, fără a preciza conţinutul acordului, încheiat la cea de-a şaptea întâlnire între oficialii coreeni.

 

Celelalte şase reuniuni s-au încheiat cu un eşec.

 

Zona de activităţi a Kaesong a fost închisă unilateral de Phenian în aprilie, după mai multe săptămâni de tensiuni puternice în peninsulă, provocate de al treilea test nuclear nord-coreean şi o nouă serie de sancţiuni internaţionale împotriva regimului comunist.

 

Întâlnirea de miercuri a avut loc înainte de începerea, luni, a manevrelor militare anuale americano-coreene, care au fost de fiecare dată criticate de Nord. Acest calendar crea temeri cu privire la un nou eşec.

 

Ca şi dăţile precedente, oficialii s-au întâlnit la Kaesong, la zece kilometri de frontiera dintre cei doi vecini, pe partea nord-coreeană.

 

Zona de activităţi de la Kaesong este crucială pentru economia nord-coreeană deoarece este o sursă de valută. Înainte de închiderea sa, 53.000 de salariaţi nord-coreeni lucrau la acest complex. Companiile sud-coreene au pierdut peste un miliard de dolari în patru luni.

 

Săptămâna trecută, Seulul a propus 250 de milioane de dolari compensaţii proprietarilor sud-coreeni, sugerând că Sudul nu mai crede în reluarea activităţii. În aceeaşi zi, Phenianul oferea garanţii pentru redeschiderea zonei, convingând astfel Seulul să revină la masa negocierilor.