Toyota renunţă la un gaz pentru climatizarea vehiculelor impus de UE

0

Gazul respectiv, numit R1234yf, face obiectul unui litigiu între Daimler şi statul francez, iar Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din această ţară, urmează să ia o decizie marţea viitoare. Potrivit Daimler, acest gaz ar putea să ia foc în cazul unor coliziuni.

 

 

Mercedes a contestat o decizie a Ministerului francez al Mediului de blocare a înmatriculării automobilelor clasa A, B, CLA şi SL sub motivul că acestea nu utilizează noul gaz refrigerant, aşa cum a impus o directivă europeană din luna ianuarie pentru că este mai puţin poluant.

 

 

Un purtător de cuvânt al Toyota Germania a declarat vineri că noul gaz nu mai este folosit în modelele Prius Plus, Lexus GS şi GT86 comercializate în Europa, care au revenit la produsul utilizat anterior, R134a. El nu a precizat când a fost luată măsura.

 

 

Daimler a exprimat toamna trecută îndoieli legate de siguranţa utilizării noului gaz, împărtăşite ulterior de consumatori, ONG-uri şi autorităţi, se arată într-o declaraţie a Toyota Germania.

 

 

„Toyota consideră că este de datoria companiilor din industria auto ca vehiculele să corespundă standardelor de siguranţă în vigoare”, a explicat compania japoneză.

 

 

Nu există în prezent un consens european referitor la această problemă, iar Toyota a decis din acest motiv să folosească, temporar, gazul R134a.

 

 

Toyota a precizat că a efectuat teste proprii, care nu au relevat probleme de siguranţă.

 

 

„Vânzarea vehiculelor care folosesc gazul refrigerant R1234yf a început doar după verificarea completă a siguranţei”, potrivit purtătorului de cuvânt. El a adăugat că după clarificarea situaţiei Toyota va proceda conform reglementărilor legale.