Prețul aurului, în scădere puternică

0

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, a declarat săptămâna trecută că instituţia ar putea începe majorarea dobânzilor la şase luni după încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni, spre sfârşitul acestui an.

 

„Investitorii nu vor aur pe o piaţă cu dobânzi în creştere. Îngrijorările legate de Crimeea se menţin, dar nu a avut loc o escaladare a violenţelor, care să determine revenirea la plasamente sigure”, a declarat David Meger, director la Vision Financial Markets în Chicago.

 

Cotaţia aurului cu livrare în luna iunie este în scădere cu 1,4%, la 1.317,8 dolari uncia, la bursa Comex din New York. Pe parcursul tranzacţiilor, preţul a atins 1.314,6 dolari uncia, cel mai redus nivel după data de 20 februarie.

 

Până pe 21 martie, preţul aurului a urcat cu 11% în acest an, din cauza temerilor investitorilor referitoare la perspectivele economiei mondiale, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a finalizat anexarea Crimeei.

 

În perioada decembrie 2008-iunie 2011, preţul aurului a avansat cu 70%, în timp ce Fed a suplimentat lichidităţile din sistemul financiar cu peste 2.000 de miliarde de dolari şi a redus dobânzile aproape de nivelul zero pentru susţinerea economiei americane.

 

Jeffrey Currie, director la Goldman Sachs Group, a declarat în această lună că a crescut probabilitatea ca preţul aurului să coboare sub nivelul de 1.000 de dolari uncia.

 

Anul trecut, preţul aurului a scăzut cu 28%, cel mai mult după 1981, pe fondul creşterii cotaţiilor acţiunilor la un nivel record, în timp ce inflaţia a fost scăzută.

 

Liderii mondiali s-au reunit luni la Haga pentru a discuta despre Ucraina, pe fondul temerilor provocate de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.

 

Preşedintele american Barack Obama a semnat un ordin prin care pot fi introduse noi sancţiuni împotriva Rusiei, în domenii precum serviciile financiare, energie, metale şi minerit, apărare şi inginerie.