Prețul aurului, în scădere puternică

Preşedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Janet Yellen, a declarat săptămâna trecută că instituţia ar putea începe majorarea dobânzilor la şase luni după încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni, spre sfârşitul acestui an.

 

„Investitorii nu vor aur pe o piaţă cu dobânzi în creştere. Îngrijorările legate de Crimeea se menţin, dar nu a avut loc o escaladare a violenţelor, care să determine revenirea la plasamente sigure”, a declarat David Meger, director la Vision Financial Markets în Chicago.

 

Cotaţia aurului cu livrare în luna iunie este în scădere cu 1,4%, la 1.317,8 dolari uncia, la bursa Comex din New York. Pe parcursul tranzacţiilor, preţul a atins 1.314,6 dolari uncia, cel mai redus nivel după data de 20 februarie.

 

Până pe 21 martie, preţul aurului a urcat cu 11% în acest an, din cauza temerilor investitorilor referitoare la perspectivele economiei mondiale, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a finalizat anexarea Crimeei.

 

În perioada decembrie 2008-iunie 2011, preţul aurului a avansat cu 70%, în timp ce Fed a suplimentat lichidităţile din sistemul financiar cu peste 2.000 de miliarde de dolari şi a redus dobânzile aproape de nivelul zero pentru susţinerea economiei americane.

 

Jeffrey Currie, director la Goldman Sachs Group, a declarat în această lună că a crescut probabilitatea ca preţul aurului să coboare sub nivelul de 1.000 de dolari uncia.

 

Anul trecut, preţul aurului a scăzut cu 28%, cel mai mult după 1981, pe fondul creşterii cotaţiilor acţiunilor la un nivel record, în timp ce inflaţia a fost scăzută.

 

Liderii mondiali s-au reunit luni la Haga pentru a discuta despre Ucraina, pe fondul temerilor provocate de tensiunile dintre Rusia şi Ucraina.

 

Preşedintele american Barack Obama a semnat un ordin prin care pot fi introduse noi sancţiuni împotriva Rusiei, în domenii precum serviciile financiare, energie, metale şi minerit, apărare şi inginerie.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed