3 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii antreprenor

0

Decizia de a deveni antreprenor este una semnificativă și, pe lângă faptul că presupune mult timp alocat, ea implică o serie de provocări și responsabilități pe care trebuie să le iei în considerare.

Descoperă, în cele ce urmează, care sunt 3 dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști înainte de a lua această decizie.

1.   Cum înființezi o firmă și ce reglementări fiscale trebuie să respecți

Cunoașterea procesului de înființare a unei firme și apoi reglementările fiscale pe care trebuie să le respecți (în funcție de forma de organizare aleasă) sunt unele dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să pășești în lumea antreprenoriatului. Dacă te întrebi de ce, motivul este simplu: acestea sunt bazele oricărui business și sunt fundamentale pentru funcționarea și creșterea afacerii tale în mod legal și sustenabil. 

În plus, dacă nu știi cum înființezi o firmă, procesul ar putea dura mult mai mult decât în mod normal, așa că e mai bine să te informezi din timp și să obții autorizațiile necesare pentru a-ți începe activitatea. În ceea ce privește reglementările fiscale, chiar dacă le cunoști de la început, este important ca pe parcursul desfășurării activității tale să colaborezi cu un contabil bun, pe care să-l consulți în diferite situații. Acesta te poate ajuta și cu soluții de optimizare fiscală, lucru care poate duce mai departe la obținerea unui profit mai generos.

2.   Cum să construiești un plan de afaceri și să faci estimări pe termen lung

Ai avut ideea, te-ai documentat asupra formei de organizare care ți se potrivește, așa că acum a sosit momentul să construiești un plan de afaceri complet, care să te ajute să-ți dezvolți businessul așa cum îți dorești. Iată cum poți face un plan de afaceri care să includă și estimări financiare pe termen lung, în 3 pași:

  1. Cercetează piața relevantă pentru afacerea ta, pentru a identifica oportunitățile de creștere pe care le ai pe termen lung. Verifică principalii concurenți din piață și analizează-le punctele forte și slabe. Astfel, vei putea să dezvolți strategii competitive și să îți diferențiezi afacerea.
  2. Planifică: detaliază-ți produsele sau serviciile, piața țintă, avantajele competitive și planurile de creștere. Apoi, elaborează strategiile și tacticile pe care le vei folosi pentru promovare și descrie modul în care afacerea ta va funcționa în practică. Aici include resursele necesare, procesele operaționale și furnizorii implicați. De asemenea, tot aici poți adăuga și planul financiar pentru businessul tău. Acesta poate include capitalul de care ai nevoie, veniturile estimate și fluxul de numerar pentru următoarele 6-12 luni.
  3. Implementează și evaluează: odată ce planul de afaceri este complet, pune-l în aplicare etapă cu etapă, respectând termenele și obiectivele stabilite. Fii flexibil la ajustări, ținând cont de schimbările pieței și ale comportamentului consumatorilor.

3.   De unde poți accesa capital pentru businessul tău

Pentru a-ți putea pune în aplicare planul de afaceri, ai nevoie de capital. Dacă ai suficient capital propriu pentru a-ți deschide și susține businessul în următoarele luni, atunci procesul este destul de simplu: depui capital în contul firmei și îl folosești în consecință. Însă dacă nu ai suficient capital propriu, atunci trebuie să cauți resurse externe. Acestea pot fi: investitori, împrumuturi sau fonduri nerambursabile.

Deja știi că împrumuturile pot fi accesate de la diferite instituții financiare, în schimbul unei dobânzi, iar fondurile nerambursabile pot fi accesate prin intermediul unor proiecte europene ale căror obiective se potrivesc cu specificul businessului tău. Dar cum rămâne cu investitorii? 

Cel mai la îndemână loc în care poți găsi investitori pentru afacerea ta este chiar comunitatea locală. De aceea, este bine să fii proactiv și să te implici în evenimente de business, pentru a-ți extinde rețeaua și pentru a găsi investitori.

Totuși, să ai în vedere că, orice opțiune alegi, realizarea unui plan de afaceri impecabil este esențială pentru a-ți expune ideea în fața investitorilor și pentru a-i convinge să investească în businessul tău.

Concluzionând, cunoașterea și înțelegerea profundă a aspectelor esențiale (procesul de înființare a unei firme și reglementările fiscale, construirea unui plan de afaceri solid și modalitatea de a accesa capitalul necesar) îți vor oferi bazele de care ai nevoie pentru a-ți construi o afacere de succes.