India, perla de pe coroana investitorilor

Noul premier indian, Narendra Modi, a anunțat primul său buget, luna trecută. Au urmat ieșiri de capital relativ puternice de pe piața indiană de acțiuni. Totuși, de fapt, India este piața cu cele mai bune rezultate la nivel global, în 2014, scrie publicația britanică „The Independent”.

 

Întrebarea care se pune acum este dacă această creștere va continua și investitorii trebuie să rămână încrezători în performanțele fondurilor de investiții din regiune? Sau este momentul ca aceștia să-și marcheze profiturile și să-și transfere economiile în altă parte?

 

„India este una dintre investițiile mele preferate de pe pietele emergente pe termen lung”, declară Darius McDermott, de la Chelsea Financial Services. „Deficitul de cont curent mare a făcut piața destul de dependentă de fluxurile de capital străine și puterea dolarului american, astfel încât în special moneda a fost lovită puternic atunci când au apărut discuții privind reducerea expansiunii monetare a Fed, anul trecut. Dar acum lucrurile se îndreaptă într-o direcție pozitivă”, mai spune acesta.

 

Potrivit lui Darius McDermott, deficitul începe să se îmbunătățească, reducându-se de la 4,9% din PIB, la începutul anului 2013, la aproximativ 2% acum, iar inflația este în scădere. „Cel mai important este faptul că este pentru prima dată în 30 de ani când India nu are un guvern de coaliție și este pentru prima dată în istoria sa când un guvern cu o filosofie non-socialistă, orientată către piață va conduce cu o majoritate”, spune specialistul citat.

 

Asta înseamnă că, dincolo de posibilitatea ca piața să fie volatilă pe termen scurt, pe termen lung, noul guvern ar putea face diferența. „Trebuie să vedem că reformele merg în direcția bună, chiar dacă au nevoie de timp”, a spus reprezentantul Chelsea Financial Services. Potrivit acestuia, „există un potențial real în piață și economia are argumente demografice puternice, cu o populație tânără și foarte foarte educată”.

 

Avinash Vazirani, directorul fondului de investiții Jupiter India, a declarat că bugetul de luna trecută a fost foarte pozitiv. Astfel, specialistul citat este optimist în legătură cu potențialul de creștere pe termen lung. „Cu evaluări marginale peste media de 10 de ani, cu o economie aflată în partea de jos a ciclului său curent și cu numeroase rezultate pozitive, datorită noului Guvern, în opinia mea, există încă loc pentru o creștere suplimentară a acțiunilor pe termen mediu și lung. Asta în ciuda câștigurilor considerabile obținute pe piață care s-au văzut deja în acest an”, a mai spus acesta.

 

Și Kunal Desai, manager al fondului Neptun India, este, la rândul său, foarte optimist. „Investitorii din întreaga lume continuă să cutreiere piețele emergente prin prisma potențialului de reformă, India strălucește din acest punct de vedere. Într-adevăr, noi credem ca putem străluci chiar mai puternic”, a spus el.

 

Prim-ministrul Modi este foarte ambițios, însă este posibil ca multe dintre numeroasele sale obiective să nu poată fi atinse. Principalele provocări cu care și-a propus să lupte includ combaterea inflației și reformarea finanțelor țării, restabilirea încrederii în mediul de afaceri local, accelerarea procesului de luare a deciziilor și realizarea unor mari proiecte de infrastructură.

 

În concluzie, progresul poate dura o perioadă mai lungă de timp și este posibil să mai existe și hopuri de-a lungul drumului. De acest lucru trebuie să țină cont investitorii care vor profituri sigure pe termen scurt.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed