Cum poate intra Astra Asigurări în faliment

Vineri, zece octombrie, este o zi decisivă pentru viitorul societăţii Astra Asigurări, aflată în procedură de administrare specială. Judecătorii Curţii de Apel urmează să se pronunţe asupra unei solicitări CNADNR privind o despăgubire de 93 de milioane de lei(peste 20 de milioane de euro) pe care Astra Asigurări trebuie să o achite către compania de stat în contul Romstrade, firma insolventă deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache.

 

Pe fond, instanţa a dat câştig de cauză CNADNR respingând argumentele aduse de Astra pentru neplata despăgubirilor. Datoria provine din executarea mai multor poliţe de asigurare pentru execuţie încheiate de Romstrade la Astra Asigurări. Suma cerută de CNADNR, care a solicitat în instanţă şi instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri şi conturi ale aparţinând companiei Astra, este mult prea mare comparativ cu disponibilităţile asigurătorului.

 

Potrivit ultimelor date făcute publice de administratorul special, KPMG, societatea de asigurare avea un coeficient de lichiditate de doar 0,03, de patru ori mai mic decât la finele anului trecut şi de peste 30 de ori sub normele impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Legea din România nu include proceduri, altele decât falimentul, în situaţia în care un asigurător nu reuşeşte să se redreseze în urma administrării speciale. 


Cum a ajuns Astra datoare la CNADNR 

 

Potrivit unei sentinţe pronunţate de Tribunalul Bucureşti la finele anului trecut, sursa litigiului dintre Astra şi CNADNR este un contract de modernizare a unui tronson din DN 67 C, între Bengeşti şi Sibiu. Contractul a fost semnat în 2008 când executantul, adică firma Romstrade, s-a angajat să termine lucrarea într-un anumit termen. Pentru a se asigura că Romstrade îşi îndeplineşte obligaţiile, CNADNR a impus, prin contract, plata unei garanţii de bună execuţie în valoare de 10% din costuri.

 
 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed