Românii care pot primi șomaj peste 1.500 € lunar

0

Rata șomajului e în creștere. Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% cât s-a înregistrat în luna anterioară, transmite Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Numărul total de şomeri la finele lunii martie 2024 a fost de 252.588 de persoane, dintre care 54.864 au fost şomeri indemnizaţi şi 197.724 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 1.840 de persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 7.727 de persoane faţă de luna precedentă.

Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor la finele lunii martie se prezintă astfel: 69.664 de şomeri provin din mediul urban şi 182.924 de şomeri provin din mediul rural.

Numărul şomerilor femei la 31 martie 2024 era de 118.939 de persoane, în timp ce numărul şomerilor bărbaţi era de 133.649 de persoane.

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (65.241), urmaţi de cei cu vârsta peste 55 de ani (55.308), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.359).

În ceea ce priveşte structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (30,60%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 34,52% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 4,68%.

Românii care pot primi șomaj peste 1.500 € lunar

În Germania, pentru ca șomerii să se poată întrețină până își găsesc un nou loc de muncă, aceștia au adesea dreptul la așa-numitul „ALG 1” (ajutor de șomaj sau indemnizație de șomaj), cel puțin pentru o perioadă limitată de timp. Este cazul și românilor din această țară.

Indemnizația de șomaj, Arbeitslosengeld I sau ALG 1, este o prestație din asigurările de șomaj din Germania. Se plătește angajaților care devin șomeri în anumite condiții pentru a le asigura o siguranță financiară pe o perioadă limitată de timp. Indemnizația de șomaj trebuie diferențiată de „ALG 2” sau „Bürgergeld”, adică Venitul pentru Cetățeni.

Pentru a putea primi prestații precum indemnizația de șomaj trebuie să îndepliniuți anumite cerințe. Acestea sunt următoarele:
Cei afectați sunt șomeri. Această cerință este îndeplinită dacă lucrați mai puțin de 15 ore pe săptămână.

Salariatul nu a împlinit încă vârsta de 65 de ani.

Cei afectați trebuie să se fi înregistrat personal ca șomeri la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest lucru trebuie făcut nu mai târziu de prima zi de șomaj. Cu toate acestea, raportul poate fi făcut și dacă pierderea locului de muncă este de așteptat în următoarele trei luni.

Angajatul trebuie să facă eforturi independente pentru a pune capăt șomajului. Aceasta include și înregistrarea timpurie ca solicitant de locuri de muncă la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, care trebuie făcută cu cel puțin trei luni înainte de încheierea raportului de muncă.

Angajații sunt disponibili pentru eforturile de plasare ale Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă și sunt pregătiți să accepte locuri de muncă rezonabile.

Perioada de calificare trebuie îndeplinită. Aceasta înseamnă că salariatul trebuie să fi fost încadrat în muncă supus asigurării obligatorii timp de cel puțin douăsprezece luni din ultimele 30 de luni și să fi plătit asigurări de șomaj în acest timp, scrie ziarulromanesc.de.