Avertismentul lui Roubini: Exista riscul unui colaps

În cel mai recent articol al său publicat pe Project Syndicate Roubini avertizează în legătură cu nivelurile extrem de reduse ale lichidității de pe piețele financiare.

 

„S-a întâmplat un paradox pe piețele financiare ale economiilor avansate de la ciza financiară mondială încoace. Politicile monetare neconvenționale au creat un exces masiv de lichiditate. Însă o serie de șocuri recente sugerează faptul că macrolichiditatea a devenit legată de o lipsă severă de lichiditate din piață”, susține profetul crizei.

 

Acest lucru înseamnă că lichidiatea nu se regăsește în piețele financiare și, astfel, o schimbare mică de poziție poate influența puternic prețurile activelor, niște corecții mici devin scăderi mari deprețuri, iar corecțiile mari se pot apropia de un colaps.

 

„Investitorii au motive pentru a fi îngrijorați. Temerile lor au început cu „prăbușirea rapidă” din luna mai 2010, când, în doar 30 de minute, indicii principali ai burselor americane au scăzut cu aproximativ 10% înainte de a-și reveni rapid”, face o paralelă Nouriel Roubini, citat de Business Insider.

 

Potrivit acestuia, avem de-a face acum cu „o combinație dintre macrolichiditate și o criză de lichiditate în piață”. Cu o lichiditate redusă, acțiunile populare sau cele considerate sigure devin supraaglomerate până când ajung să nu mai fie sigure nici ele. Iar atunci când toată lumea vrea să-și închidă pozițiile, piața poate deveni extrem de volatilă.

 

Nouriel Roubini consideră că rețetea împotriva dezastrului este următoarea: „Macrolichiditatea generază boom-uri și bule, însă criza de lichiditate din piețe va declanșa, în final, o explozie și un colaps”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed