Romania a trecut neoficial la moneda euro

Practic, toate sau aproape toate prețurile din România se calculează sau depind de cursul valutar euro-leu, iar numeroase activități economice depind într-o măsură mai mare de euro decât de leu. Să le luăm pe rând.

 

Accizele se calculează în euro, influențând automat prețurile produselor accizabile: țigările, băuturile alcoolice, cafeaua, carburanții, păcura, dar și unele produse considerate de lux precum hainele de blană, bijuteriile din aur, iahturile și unele autoturisme.

 

Factura la serviciile de telefonie mobilă se calculează în euro și se convertește la cursul valutar din ziua emiterii facturii. Și ofertele operatorilor de telefonie mobilă sunt prezentate tot în moneda europeană.

 

O mare parte din mărfurile alimentare și nealimentare comercializate în magazinele și în piețele din România depind de cursul valutar, fiind importate din state din Uniunea Europeană.

 

Prețurile locuințelor sunt afișate în euro în toate ziarele de anunțuri și pe orice site-urile de imobiliare. La fel este cazul și cu ofertele locuințelor scoase la închiriere.

 

Și prețurile autoturismelor, fie ele noi sau second-hand, sunt prezentate tot în monedă europeană, inclusiv pe site-urile dealerilor auto.

 

Tot în euro se vând și biletele de avion pentru orice destinație. Și vacanțele, în mod special cele în afară, tot în euro sunt prezentate și achitate la cursul zilei.

 

Și deoarece românii au ajuns să evalueze mai bine prețurile produselor și ale serviciilor, acest model a fost preluat și în domenii care nu au nicio legătură cu moneda europeană: cursuri și traininguri, asigurări, servicii de consultanță etc. De fapt, într-o economie puternic euroizată, fiecare furnizor de produse sau servicii va căuta să-și securizeze veniturile în lei raportat la cursul valutar față de euro. Din acest punct de vedere, situația cea mai confortabilă o au acei furnizori care își afișează prețurile direct în euro.

 

Pe de altă parte, pentru achiziția bunurilor prețul cărora se calculează în euro ai nevoie tot de euro. Din acest motiv, mulți ani la rând creditele în euro au înflorit, până când a venit criza și o parte din populație a intrat în incapacitate de plată, din cauză că salariile lor în lei au rămas constante sau au scăzut pe fondul crizei, în timp ce leul s-a depreciat substanțial în raport cu euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed