Șoferilor beți li se confiscă mașina. Sunteți de acord cu o așa lege?

0
se confiscă mașina
se confiscă mașina

Se confiscă mașina

O nouă lege prevede ca șoferilor prinși beți la volan să le fie confiscată mașina. Cât de eficientă este această măsură? Rezultatele se vor vedea în timp, pentru că această lege este abia implementată în Polonia.

Conform noilor reguli, un șofer cu cel puțin 0,05% alcool în sânge care a provocat un accident sau orice șofer care este prins conducând cu cel puțin 0,15% alcool în sânge, indiferent dacă a provocat un accident, va pierde vehiculul condus. Limita Poloniei de alcool la volan este de 0,02% alcool în sânge.

Legea ar putea suferi modificări ulterioare deoarece Ministerul Justiției consideră că o confiscare obligatorie a mașinii de la toți șoferii cu alcool în sânge de peste 0,15% s-ar putea dovedi neconstituțională. În acest caz, instanța ar putea să decidă asupra fiecărui caz separat dacă va dispune confiscarea sau alte sancțiuni, cum ar fi o amendă egală cu valoarea mașinii.

Polonia are una dintre cele mai stricte limite ale UE pentru consumul de alcool, de 0,02% din alcool în sânge, majoritatea țărilor permițând până la 0,05%.

Ce spune legea despre conducerea unui vehicul cu alcool în sânge, în România

Potrivit prevederilor legale, conducerea unui vehicul cu o concentrație de alcool în sânge sub 0,80 g/l alcool pur este considerată contravenție. Depășirea acestei concentrații constituie o infracțiune.

În situația unei contravenții, conform dispozițiilor legale stabilite de articolul 102 alineatul (3) din O.U.G. 195/2002, sancțiunea aplicată este amenda și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă (n.n. penală)”, potrivit art. 336 din Codul penal.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă pentru sancțiunile rutiere a crescut la 165 de lei. Astfel, amenda poate fi cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei.

În cazul implicării într-un accident rutier, suspendarea va fi extinsă la 120 de zile. 

Modelul japonez. Se confiscă mașina

Măsura legală luată de polonezi este un mic discomfort pe lângă modelul japonez. Dacă în urma unui test făcut cu etilotestul poliției, se constată că ai un conținut de alcool în sânge (BAC) între 0,03-0,04%, adică un pahar mic de bere, poți fi închis până la trei ani, poți primi o amendă de 5.000 de dolari și pierzi permisul de conducere pentru 3 luni. Și aproape sigur îți vei pierde locul de muncă. Dacă nivelul depășește 0,04 la sută, măsurile legale sunt: până la cinci ani de închisoare, o amendă de 10.000 de dolari și anularea totală a permisului, plus concedierea pe loc.

Africa de Sud este una dintre cele mai periculoase țări din lume în ceea ce privește accidentele rutiere, cu 25,1 decese la 100.000 de oameni în fiecare an, conform raportului OMS privind starea globală a siguranței rutiere, pentru 2015. În Africa de Sud, 6 din 10 decese de pe drumurile țării sunt cauzate de alcool. 

Cine urmează în clasamentul cu cele mai multe accidente mortale provocate de șoferii care au băut alcool și au urcat la volan? Dacă te-ai așteptat să găsești România în top 10, vei afla că alte țări sunt înaintea noastră.

În Canada, accidentele rutiere mortale au scăzut de la 43%, în 2000, la 34%, în 2015, dar rata deceselor cauzate de consumul de alcool rămâne ridicată pentru o țară dezvoltată. Statele Unite au, de asemenea, o rată mare de decese în accidente rutiere provocate de consumul de alcool: 31%. În clasamentul publicat de Statista, pe locul patru este Australia, urmată de Franța. Pe locul 6, Italia, urmată de UK. Coreea de Sud este pe locul opt, cu 14%, iar Germania este pe locul 9, cu 9%.