Generalul Victor Atanasie Stănculescu a murit la de 88 de ani

0

În urmă cu aproximativ două săptămâni, în spațiul public apăruse informația că Atanasie Stănculescu ar fi suferit un atac cerebral şi se află internat, sub supraveghere strictă, într-o clinică privată.

Generalul Stănculescu a fost condamnat şi a executat ani grei de închisoare în dosarul ”Timişoara ’89”.

De asemenea, Victor Atanasie Stănculescu era vizat şi în alte dosare ale Revoluţiei: ”Motorola”, dar şi ”Mineriada din 13-15 iunie”.

 

A fost condamnat în 1999 pentru rolul avut la Revoluția din 1989 și și-a ispășit pedeapsa în perioada 2007 – 2014.

În anul 1990, o comisie guvernamentală de anchetă care cerceta evenentele petrecute la sfârșitul anului 1989, a propus trimitea generalului în judecată pentru că a ajutat la reprimarea revoluției. Lucrul acesta s-a întâmplat în 1997, iar în 1999 a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav în repirmarea revoluției de la Timișoara. Totuși, Athanasie Stănculescu a făcut recurs, iar hotărârea luată anterior a fost confirmată un an mai târziu.

Procurorul general, Tănase Joița, a promovat recursul în anluare a pedepsei, iar decizia judecătorească a fost clasată în 2004, dar după rejudecare faptele au fost reconfirmate în 2007.

În 2008, ÎCCJ, a respins recursul fostului general la decizia luată în 2007, iar Stănculescu a trebuit să-și ispășească pedeapsa primită în 1999.

Judecătorii ÎCCJ au arătat că fostul general nu era obligat să pună în aplicare ordinul dictatorului Ceaușescu, de deschidere a focului împotriva revoluționarilor, deoarece acesta era ”ilegal și neconstituțional”.

Athanasie Stănculescu a fost căsătorit cu Elena Stăculescu, şi au avut împreună o fiică, născută în 1954. În anul 2003, soția sa s-a sinucis, aruncându-se de la etaj în timp ce fostul general dormea.

În 2014, Athanasie Stănculescu a fost eliberat condiționat.