Președintele Klaus Iohannis, intervenție în favoarea „multinaționanelor”

La dezbaterea organizată de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), șeful statului a avut o intervenție neobișnuit de fermă în favoarea investitorilor străini și a unui stat care să intervină cât mai puțin în economie.

 

„Capitalul românesc nu poate fi puternic prin intervenția statului. Nu cred că funcționează dacă un ministru vine și spune: făceți, domle, un contract și cu ăștia”, a afirmat Iohannis. Șeful statului a inventariat trei capcane, care ar trebui evitate:

  • Contrapunerea sectorului public împotriva celui privat.
  • Contrapunerea investitorilor români împotriva celor străini
  • Dorința partidelor care ajung la guvernare de a impresiona. „Distrug predictibilitatea”, a susținut șeful statului.

„Ne dorim un stat intervenționist sau liberă inițiativă? Eu sunt pentru liberă inițiativă”, a explicat Klaus Iohannis. Într-un discurs relativ neobișnuit – Iohannis a vorbit liber, răspunzând întrebărilor puse antreprenori – el a susținut că ar trebui „analizat” dacă nu cumva politicile intervenționiste din Europa au făcut ca acest spațiu să nu iasă nici acum din criză. „Resping categoric tentativele populiste de a pune în opoziție companiile multinaționale cu întreprinderile mici și mijlocii românești. Capitalul românesc se va consolida cu cât cooperarea cu investitorii străini era mai strânsă”, a apreciat șeful statului.

Declarațiile sale vin la circa trei luni după o serie de atacuri ale liderilor PSD împotriva multinaționalelor. În februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că are informaţii potrivit cărora corporaţiile multinaţionale şi-au „stimulat” şi îndemnat angajaţii să protesteze, fără a prezenta nicio probă în acest sens. „Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporaţii multinaţionale, şi chiar şi naţionale, au finanţat şi au stimulat şi au îndemnat proprii angajaţi să iasă la aceste manifestaţii”, a afirmat Dragnea, în 19 februarie. Preşedintele PSD i-a cerut şefului Comisiei SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, informaţii suplimentare pe această temă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed