CE FACEM dacă trece epidemia și avem faliment după faliment?!

De ce firmele vor fi în dificultate?

Pe de o parte, se opresc sursele care aduceau venit, dar cheltuielile încă trebuie făcute. Oamenii care stau acasă așteaptă salarii, plăți care sunt sub semnul întrebării, cel puțin pentru perioade mari de timp, dacă firmele nu își mai reiau activitatea. Este critic acest moment în care ne aflăm, dar la fel de critic poate fi și momentul în care vom ieși din carantină.

 

S-ar putea ca șocul economic să fie destul de serios. De aceea am văzut că state precum Marea Britanie abordează lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă. În Germania, statul a acordat susținere financiară nelimitată firmelor. Danemarca se oferă să suporte 75 la sută din salariile angajaților de la firmele private, numai să nu fie concediați. Pentru că oprirea economiei nu are cum să ducă decât la o criză din care ne vom reveni la fel de greu ca dintr-o epidemie ce afectează sistemul de sănătate. Ce facem dacă trece epidemia și avem faliment după faliment?

 

La noi, au fost deja luate măsuri, dar multe dintre ele s-au referit la persoanele fizice, de exemplu amânarea dărilor către stat. Ministrul de finanțe Florin Cîțu anunță chiar că ar fi discutat cu băncile pentru a amâna plata ratelor pentru cei care au împrumuturi.

 

Carantina consumului

Multe firme și-au trimis parțial angajații acasă, iar de săptămâna aceasta se vor închide tot mai multe activități, odată cu declanșarea stării de urgență. Să nu uităm că economia României era susținută în bună parte de consum, care va fi afectat. Un editorial dintr-un ziar american chiar numea această epidemie drept o carantină a consumului.

 

În acest moment cam toți angajatorii au anunțat că vor susține plata salariilor celor care stau acasă, în cuantum de 100% sau în proporție de 70-80% din suma totală. Dar nu toate firmele au aceste posibilități pe termen lung, pe mai multe luni.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed