Preşedintele Consiliului European Charles Michel propune înfiinţarea unui fond de rezervă de cinci miliarde de euro în vederea înfruntării ”consecinţelor neprevăzute” ale Brexitului

Negocierile cu Londra privind viitoarea relaţie a RegatuluiUnit cu Uniunea Europeană (UE) ”nu sunt uşoare”, a subliniat fostul premier belgian, în marja prezentării unei noi versiuni a proiectului bugetului pe termen lung şi planului de ralansare economică post-covid-19 a UE, în speranţa soluţionării divergenţelor între liderii Celor 27.

Nous n’avons pas l’intention de baisser la tête ou de fermer les yeux.

L’État de droit est un enjeu clé pour l’avenir du projet européen.

Nous proposons de mobiliser plus de moyens financiers européens afin de soutenir cette bataille.

— Charles Michel (@eucopresident)

Regatul a părăsit în mod oficial Uniunea la 31 ianuarie, însă respectă reglementările europene în perioada de tranziţie, până la sfârşitul anului, până când cele două părţi au termen să ajungă la un acord cu privire la viitoarea lor relaţie şi să evite un ”salt în gol” al unui Brexit brutal.

Indiferent dacă se ajunge la un acord sau nu cu Londra, a subliniat Charles Michel, ţări, regiuni şi sectoare ale economiei europene vor avea de suferit de pe urma plecării efective a britanicilor.

”Să sperăm la ceea ce este mai bine, să ne pregătim de ceea ce este mai rău este un principiu solid în politică. Propunerrea acestei noi rezerve de ajustare a Brexitului în vederea contracarării consecinţelor în statele membre cele mai afectate este un semnal bun”, a comentat  premierul belgian Sophie Wilmes, a cărei ţară pare, alături de Irlanda, să fie principalele beneficiare.

Ideea înfiinţării acestui fond urmează să fie dezbătută la sfârşitul săptămânii viitoare de către şefii de stat şi de guverne ai UE, care se reunesc la Bruxelles.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed