Schimbare proprietar auto. Cum se face și ce acte sunt necesare

Schimbare proprietar auto. Cum se face și ce acte sunt necesare. Ți-ai cumpărat o mașină nouă sau vrei să faci un schimb cu cineva? Iată tot ce trebuie să știi.

Schimbarea proprietarului auto presupune o înmatriculare care se face în baza plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii și a datelor de identificare ale proprietarului, care va primi în cele din urmă un certificat de înmatriculare a mașinii.

Schimbare proprietar auto. Cum se face și ce acte sunt necesare

Totodată, cu această ocazie vor fi făcute transcrierile necesare în certificatul de înmatriculare și în cartea de identitate a mașinii.

Următorul pas este înscrierea datelor noului proprietar în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate constituit de DRPCIV.

Totodată, va fi menționată și încetarea calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar al vehiculului. Această procedura se va realiza la cererea noului proprietar al mașinii, în maximum 90 de zile de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra mașinii.

Schimbare proprietar auto. Cum se face și ce acte sunt necesare

În ceea ce privește documentele necesare pentru schimbarea proprietarului auto, ele sunt următoarele:

  • Cerere de înmatriculare – poate fi descărcată online de aici sau se poate obține de la sediul DRPCIV
  • Certificat de atestare fiscală care a fost emis de organul fiscal competent teritorial. Ai nevoie de acest document în cazul în care ai schimbat domiciliul, sediul sau a reședinței în cazul persoanelor fizice care își au domiciliul în străînătate
  • Certficatul de înmatriculare (în original)
  • Plăcuțele de înmatriculare, dar și dovadă ai achitat contravaloarea celor noi. Poți face plata prin internet banking, virament bancar sau printr-un mandat poștal în contul trezoreriei statului ori numerar la ghișeu, atunci când depui documentele
  • Copie după contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), care va fi încheiat pe numele proprietarului vehiculului. Bineînțeles, contractul trebuie fie în termenul de valabilitate!
  • Dovadă ai achitat contravaloarea certificatului de înmatriculare (49 lei)
    Actul de identitate al celui care solicită această schimbare de proprietar auto (original și copie)
  • Dacă în certificatul de înmatriculare urmează fie înscrisă o a două persoană, această trebuie prezinte actul de identitate sau documentele care atestă dobândirea personalității juridice (denumire, sediu – copie). Totodată, este nevoie și de un document care ateste dreptul legal în virtutea căruia această persoană poate folosi vehiculul (original și copie).
  • Dacă este vorba de o mașînă pe persoană juridică, va fi nevoie de documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, o copie după certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului, dar și împuternicirea reprezentatului legal al acestora (delegație).
  • În cazul în care apelezi la o firma care te ajute cu această schimbare de proprietar auto, va fi nevoie de o procura specială autentificată la un notar public.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed