Germania ar putea prelungi durata de viaţă a celor trei centrale nucleare rămase în funcţiune, potrivit Ministerului Economiei

Centralele nucleare rămase în funcţiune din Germania sunt programate să fie închise până la sfârşitul anului, după ce fostul cancelar Angela Merkel s-a angajat să elimine treptat energia nucleară, în urma dezastrului centralei nucleare Fukushima din Japonia în 2011.

Cele trei centrale au reprezentat 6% din producţia de energie a Germaniei în primul trimestru al anului 2022. O primă evaluare făcută în martie de ministerele mediului şi economiei nu a recomandat prelungirea duratei de viaţă a centralelor, invocând dificultăţi legale, de acordare a licenţelor şi a asigurărilor, necesitatea unor verificări de siguranţă extinse şi posibil costisitoare şi lipsa barelor de combustibil pentru a menţine centralele în funcţiune.

Dar scăderea livrărilor de gaze ruseşti către Germania prin conducta Nord Stream 1 a încurajat vocile pro-energie nucleară din Germania şi Europa, înaintea unei posibile crize de electricitate la iarna viitoare.

Ministerul a spus că operatorii de reţele electrice au cerut o a doua evaluare a viabilităţii energiei nucleare.

”Vom calcula din nou şi apoi vom lua o decizie pe baza unor fapte clare”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului, adăugând că rezultatele noii evaluări sunt aşteptate în câteva săptămâni.

Membrii blocului conservator de opoziţie CDU/CSU au acuzat Partidul Verzilor, care conduce Ministerul Economiei, pentru opoziţia guvernului la schimbarea abordării în această chestiune, spunând că aceasta este pur ideologică.

Dar purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Christiane Hoffmann, a spus că problema prelungirii termenilor este una tehnică pentru guvern, nu ideologică.

Noua evaluare va lua în considerare impactul potenţial al preţurilor mai mari ale gazelor asupra preţurilor energiei electrică, întreruperi mai grave ale aprovizionării cu gaze şi oprirea producţiei centralelor nucleare din Franţa, arată un document al Ministerului Economiei, văzut de Reuters.

Testul de stres va avea în vedere şi situaţia specială din sudul Germaniei şi din landul Bavaria, unde centrala nucleară Isar II urmează să fie închisă la sfârşitul anului.

Statul depinde de centralele pe gaze şi are puţine centrale pe cărbune şi producţie redusă de energie eoliană, a adăugat acesta.

Ministrul Economiei din Bavaria, Hubert Aiwanger, a cerut duminică guvernului federal să prelungească durata de viaţă a centralelor nucleare.

”Când Verzii spun că energia nucleară nu poate fi folosită pentru a încălzi un apartament sau că nu avem o problemă cu electricitatea, ci cu o problemă cu gazele, atunci este o prostie totală”, a declarat Aiwanger pentru ziarul Augsburger Allgemeine.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed