Macron avertizează cetăţenii francezi că urmează luni grele, deoarece ”libertatea are un cost” şi vor fi necesare sacrificii. Guvernul avertizează că ar putea creşte preţurile la energie

0

Cu toate acestea, sindicatele au respins apelul său de a face sacrificii, spunând că angajaţii au nevoie de salarii mai mari pentru a face faţă inflaţiei în creştere.

Macron a spus că oamenii trec printr-o serie de crize, pe fondul temperaturilor extreme, incendiilor şi secetelor din ultimele săptămâni, războiului din Ucraina şi perturbărilor comerţului global.

Adresându-se în prima reuniune a guvernului de după vacanţa de vară, Macron a afirmat că lumea se confruntă cu sfârşitul unei abundenţe uşoare de bunuri şi resurse şi ”cu o anumită lipsă de griji”.

”Libertatea are un cost”, a mai subliniat Macron, cerând miniştrilor săi să fie ambiţioşi, iar francezilor să accepte noi măsuri.

”Bătăliile pe care trebuie să le ducem… vor fi câştigate doar prin eforturile noastre”, a adăugat el.

În săptămânile următoare, guvernul francez va trebui să decidă dacă reînnoieşte plafonul pentru energia electrică şi gaze care expiră la sfârşitul anului şi menţine o reducere la combustibil, care împreună au contribuit la menţinerea inflaţiei mai scăzute în Franţa, în comparaţie cu alte state europene, dar care a afectat grav finanţele publice.

Franţa nu poate menţine pe perioada nelimitată plafonul preţurilor la energie pentru a ajuta gospodăriile să gestioneze creşterea inflaţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran.

”Pot exista creşteri de preţ”, a mai spus el.

Reformele pensiilor şi ajutorului de şomaj sunt, de asemenea, în lucru şi ar putea declanşa proteste de stradă.

Philippe Martinez, şeful sindicatului CGT, a declarat pentru BFM TV după declaraţiile făcute de Macron că protestele din septembrie vor cere măsuri pentru creşterea salariilor şi limitarea creşterii preţurilor.

Macron, care a câştigat al doilea mandat prezidenţial în aprilie, dar şi-a pierdut majoritatea în parlament, se confruntă cu provocări grele, inclusiv convingerea parlamentarilor să adopte bugetul pentru 2023.

Guvernul va prezenta o legislaţie în septembrie pentru a accelera proiectele de infrastructură energetică şi a stabilini un plan pe termen scurt pentru aprovizionarea cu energie pentru iarnă, a spus Veran.

De asemenea, Franţa lucrează la un ”plan de limitare a energiei” care ar cere tuturor cetăţenilor să se angajeze într-o ”vânătoare a risipei”, precum stingerea luminilor la ieşirea din birouri, a spus Macron în iulie.

Franţa este mai puţin dependentă decât unii vecini de importurile de gaze din Rusia, care reprezintă aproximativ 17% din consumul naţional de gaze.