Germania a înregistrat în 2022 un record istoric al inflaţiei din cauza Războiului rus din Ucraina,, de 7,9%, cel mai mare nivel de la înfiinţarea statului german, după al Doilea Război Mondial

0

”Nivelul inflaţiei anuale istroic de mari este cauzat în principal de creşteri extreme ale preţutrilor produselor energertice şi alimentare de la începutul Războiului din Ucraina”, declară, citată într-un comunicat, preşedinta Destatis, Ruth Brand.

Creşterea preţurilor a atins un vârf de 10,4% în decurs de un an, în octombrie, potrivit normelor naţionale, în prima economie a Uniunii iEuropene (UE).

Însă ea a început să încetinească, începând din noiembrie, după ce Berlinul a deblocat o anvelopă în valoare de 200 de miliarde de euro, ceea ce a condus la o plafonare a preţurilor.

În decembrie, inflaţia a continuat să scadă – din cauza ajutoarelor de stat – şi a atins 8,6% în decurs de un an, confirmă marţi Destatis.

În decurs de o lună, preţurile scad în medie cu 0,8%.

Ajutoarele de la Guvern au permis o scădere a preţurilor gazelor naturale – cu -39,1% – şi carburanţilor – cu -8,9% – faţă de nivelul din noiembrie.

Însă electricitatea – +0,4% – şi hrana – +0,8% – au crescut.

Creşterea indicelui armonizat al preţurilor, folosit ca referinţă de către banca centrală Europeană (BCE), a scăzut în decembrie – la 9,6% în decurs de un an, confirmă Destatis.