Sancţiunile SUA limitează activitatea tancurilor petroliere ale Sovcomflot, cel mai mare transportator naval rus

0

SUA au impus sancţiuni împotriva Sovcomflot pe 23 februarie, deoarece Washingtonul încearcă să reducă veniturile Rusiei din vânzările de petrol pe care le poate folosi pentru a-şi susţine acţiunile militare în Ucraina.

Sancţiunile au afectat operaţiunile companiei, ”limitându-ne geografia şi perspectivele comerciale”, a declarat preşedintele Sovcomflot, Igor Tonkovidov.

El a adăugat că, întrucât sancţiunile sunt un instrument relativ nou pentru piaţa de transport maritim, impactul total al acestora rămâne încă de văzut.

Washingtonul a intensificat presiunea asupra Moscovei în ultimele luni, introducând restricţii mai dure asupra sectorului său energetic, o sursă cheie de venituri pentru Rusia.

Organul de aplicare a sancţiunilor al Trezoreriei SUA, OFAC, a inclus, de asemenea, 14 petroliere ca proprietate în care Sovcomflot are un interes.

Sovcomflot, care a fost anterior unul dintre cei mai importanţi operatori de tancuri petroliere din lume, a transportat 75 de milioane de tone de petrol în 2023, în principal pe pieţele din China, India şi Marea Mediterană.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Occidentul încearcă să blocheze economia Rusiei şi respinge măsurile de sancţiuni.

Există sute de petroliere învechite care fac parte dintr-o flotă paralelă de nave care transportă petrol rusesc şi un preţ plafonat de 60 de dolari pe baril pentru exporturile de petrol ale Moscovei.

Aproximativ 20-25% din petrolul rusesc este transportat de cisterne controlate de companii ruseşti, iar volumele rămase sunt gestionate de aşa-numita flotă din umbră, a spus Tonkovidov în marja Forumului Naţional al Petrolului şi Gazelor de la Moscova.

„Flota neutră (din umbră) serveşte cea mai mare parte a exporturilor de petrol (ruseşti). Acestea nu sunt cai strălucitori, ci nave vechi. Aceasta este o provocare pentru companiile de asigurări”, a spus el.

El a mai spus că Opt la sută din flota implicată în transportul petrolului rusesc este sub sancţiuni”, a spus el, adăugând că acest lucru înăspreşte disponibilitatea navelor pentru transportul de ţiţei şi produse ruseşti.