A apărut o nouă posibilitate să faci bani cu mașina personală

0

În România a fost lansată prima platformă de peer to peer car sharing (închiriere a maşinii personale): perpetoo.com. Aceasta reuneşte persoanele fizice şi juridice care vor să ofere spre închiriere autoturisme, pe de o parte, şi persoanele fizice care doresc să utilizeze un autoturism fără şofer, pe de altă parte. Autoturismele pot fi închiriate pentru o perioadă minimă de 3 ore şi maximă de până la 30 de zile.

 

Procedura de închiriere decurge simplu. Proprietarii de maşini listează autoturisme pe platformă, acestea putând fi ulterior închiriate de persoanele care au nevoie de o maşină pentru a se deplasa. Toate autoturismele beneficiază de o poliţă Casco, special concepută pentru un astfel de tip de serviciu, aşa încât riscul asociat închirierii este minim, atât pentru proprietarul maşinii, cât şi pentru cel care închiriază. Plata serviciului de închiriere este realizată online.

 

Serviciul de peer to peer car sharing pus la dispoziţie de perpetoo.com are avantajul de a oferi utilizatorilor libertate de mişcare şi, per ansamblu, poate fi chiar mai avantajos ca preţ decat
alte variante de transport. Totodată, în comparaţie cu firmele de închirieri maşini în stil tradiţional, platforma perpetoo.com prezintă avantajul că „nu impune taxe suplimentare sau ascunse, toată activitatea desfăşurându-se în mod transparent şi într-un mediu bazat pe încredere. Proprietarul decide singur ce tarif va percepe pentru o zi de închiriere şi are libertatea totală de a închiria maşina doar utilizatorilor ce îi conferă încredere”, a spus fondatorul platformei, Aurelian Marin.

 

Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii a oferit asistenţă juridică plarformei  Consultanţa a implicat o serie de provocări de ordin juridc, în condiţiile în care, la momentul lansării platformei, legislaţia care reglementează acest segment nu era încă definitivată, potrivit avocaţilor specializaţi în tehnologie, media și comunicații ai Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

 

„În acest caz am oferit consultanţă juridică unei firme care urma să activeze într-un domeniu insuficient reglementat, deoarece legislaţia aferentă se afla în dezbatere publică. Se poate spune aşadar că am participat la procesul legislativ, purtând discuţii cu autorităţile competente şi chiar prezentând o iniţiativă legislativă şi câteva recomandări care au contribuit la definitivarea reglementărilor în domeniu”, a spus Radu Pavel, avocat specializat în domeniul tehnologie, media și comunicații şi totodată Managing Partner al Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

 

Potrivit avocatului Radu Pavel, în astfel de speţe consultantul juridic „trebuie să fie atent la relaţia dintre proprietarul autoturismului şi utilizator şi la toate problemele legale ce ar putea interveni, încerând să le preîntâmpine. Toate aceste aspecte trebuie incluse în termenii şi condiţiile platformei online, dar şi în contractele ce intervin între părţile implicate”.