A fost publicat proiectul de lege privind evaluarea tehnologiilor medicale

0

Proiectul de lege urmareste completarea HG nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea MS, care primeste astfel competente largite in evaluarea noilor tehnologii medicale si intarirea rolului in elaborarea de politici publice.  In actul normativ se arata ca lipsa unei autoritati care sa realizeze evaluarea tehnologiilor medicale aduce deservicii sistemului. Spre exemplu, in introducerea medicamentelor pe lista celor compensate nu se tine cont si de impactul farmaco-economic si social al produsului in cauza. Astfel, noua structura va fi responsabila si de limitarea sau scoaterea de pe liste a medicamentelor care, din punct de vedere al raportului costuri-beneficii, nu justifica compensarea. Evaluarea serviciilor sau produselor medicale se va face pe mai multe criterii, de natura medicala, sociala, economica, etica, legala. Evaluarea se aplica medicamentelor, dispozitivelor medicale, echipamentelor si tehnicilor medicale de inalta performanta, politicilor de sanatate, serviciilor si procedurilor medicale, sistemelor organizaţionale şi manageriale din sistemul de sanatate, inclusiv cele care fac obiectul programelor nationale de sanatate.

 

Scopul evaluarii tehnologiilor medicale este de a oferi decidentilor din Ministerul Sanatatii baza de informatii necesare in luarea deciziilor privind costurile introducerii si utilizarii anumitor tehnologii medicale.  Concret, infiintarea Agentiei de evaluare a serviciilor medicale va permite o definire mai clara a pachetelor de servicii in noua lege a sanatatii, aflata in prezent in dezbatere publica. Sistemul a fost implementat initial n anii 70 n SUA, iar evaluarea este facuta in toat= lumea de agentii independente, institutii guvernamentale, centre de cercetare medicala.

 

Crearea cadrului legal in Romania privind evaluarea tehnologiilor medicale este o recomandare a expertilor organismelor financiare internationale si a fost asumata de Guvernul Romaniei in scrisoarea de intentie semnata cu Fondul Monetar International, se arata in nota de fundamentare a actului normativ. Tot aici se precizeaza si ca Banca Mondiala a recomandat in Raportul de analiza functionala a sectorului de sanatate sa se realizeze consolidarea departamentelor cheie din Minister, pentru a facilita cresterea capacitatii de elaborare a politicilor.