AcasăInstant ArticlesA luat 120.000 de dolari pe o banană lipită

A luat 120.000 de dolari pe o banană lipită

Maurizio Cattelan, în vârstă de 59 de ani, este un artist italian, cunoscut pentru sculpturile sale satirice. Și-a început cariera în anii 1980, iar prin operele sale și-a câștigat reputația de jocker al scenei artistice, fiind denumit și „copilul teribil al artei contemporane”. Toate operele sale au o amprentă umoristică, iar lucrările sale ironizează diferite sisteme, bazându-se pe clișee.

 

Prima opera de artă a lui Cattelan a fost o compoziție fotografică din 1989, intitulata „Lessico Familiare” (Sintaxa familiei), un autoportret înrămat în care formează o inimă cu palmele în dreptul pieptului gol.

 

 

 

 

 

 

Cattelan este cunoscut pentru utilizarea împăierii, la mijlocul anilor ’90. „Novecento” (1997) este alcătuit din corpul împăiat al unui fost cal de rasă numit Tiramisu, care atârnă de un ham. O altă lucrare care utilizează împăierea este „Bidibidobidiboo” (1996), o reprezentare în miniatură a unei veverițe căzută peste masa de bucătărie, cu un pistol la picioare.

 

În 1999 a început să facă efigii de ceară în mărime naturală, pentru diverși subiecți, inclusiv el însuși. Una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale sale, „La Nona Ora” (1999), constă dintr-o efigie a Papei Ioan Paul al II-lea, care este doborât la pământ de un meteorit.

 

Articolul integral pe G4MEDIA

 

 

 

Ultimele Articole