Aberații: Un parlamentar plătește tarif social la energie electrică

Deputata USR Cristina Prună a calificat, marţi, drept „haotice” şi „fără sens” măsurile adoptate în criza facturilor la energie, arătând că ea însăşi beneficiază de un preţ plafonat, deşi este parlamentar. Asta în vreme ce o persoană cu venituri modeste ajunge în situația de a nu fi beneficiar.

„Cum am ajuns să plătesc tarif social la energie electrică.

Măsurile luate pentru a ajuta oamenii în criza facturilor la energie au fost de la început haotice și fără sens. În decembrie 2021, ministrul energiei venea să ne spună la televizor cum facturile nu cresc, iar pe partea cealaltă oamenii primeau facturi de 2-3 ori mai mari.
Apoi au modificat din nou măsurile, iar în lunile februarie şi martie 2022 cei care s-au încadrat în consumurile stabilite de stat au primit plafonare şi compensare, cei care nu s-au încadrat nu au primit nimic.
Merită spus că toate aceste măsuri sunt finanțate pe banii furnizorilor de energie care ar fi urmat să primească diferența între prețul din factură și cel real. În realitate, au primit undeva la 30% din sumele solicitate. Practic până acum statul a făcut politică socială pe bani privați.
Să nu credem că nu se lasă fără urmări. Din ce în ce mai mulți furnizori ies de pe piață, iar asta va duce la alte creşteri de preț. Sigur, suportate din bugetul de stat: adică tot banii noştri!
Acum să ne întoarcem la tariful meu social. Aşadar, de la 1 aprilie 2022 a intrat în vigoare plafonarea bazată pe consumul anului trecut. Ei bine, eu anul trecut am consumat sub 100 kWh/lună.
Ce credeți? Primesc până în luna martie 2023 un preț plafonat la 0,68 lei/kWh. Un deputat în Parlamentul României primeşte preț subvenționat de statul român.
Această aberație este doar vârful icebergului. O persoană cu venituri modeste, dar care se încălzeşte consumând energie electrică nu va beneficia de sprijin pentru că depăşeşte limita de consum pentru care prețul e plafonat.
Noi am propus reducerea TVA-ului la 5% şi eliminarea unor tarife din factură. Aceste măsuri se aplicau pentru toată lumea în mod nediscriminatoriu.
Aici am ajuns. Mi-au dat tarif social la factura de energie. Nici măcar nu pot renunța el”, a scris Prună, pe Facebook.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed