Acord istoric în domeniul energiei verzi, semnat la Bucureşti. Președintele Klaus Iohannis va fi prezent și el

UPDATE 11.30. Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi a fost semnat.

UPDATE 11.25. Parteneriatul în domeniul energiei verzi confirmă disponibilitatea şi dorinţa Georgiei de a coopera în materia asigurării alimentării cu energie electrică regenerabilă, a declarat sâmbătă, la Bucureşti, premierul georgian, Irakli Garibashvili. „Problemele geopolitice şi războiul din Ucraina au creat nevoia de diversificare şi de capacitate de a se adapta, mai ales în domeniul energetic. Amplasamentul strategic al Georgiei ne face o punte naturală între Occident şi Asia Centrală”, a arătat premierul georgian, în intervenţia sa El a spus că ţara sa investeşte în lărgirea şi modernizarea infrastructurii energetice şi de comunicaţii, în acord cu normativele europene. Astfel, proiectul cablului submarin prezintă o „perspectivă foarte importantă”.

UPDATE 10.25. Ursula Von der Leyen a spus că acordul pentru cablul submarin reprezintă un pas pentru „o întemeiere a viitorului nostru pe o energie sigură și curată”.

„Nu numai pentru planeta noastră ci și pentru economiile noastre și pentru independența noastră energetică. De aceea cablul submarin este atât de important. Vă aplaud pentru acest program atât de ambițios. Este plin de posibilități pentru viitor. Georgia va avea și ea beneficii, s-ar putea transforma într-un hub pentru energie.

Cablul va putea furniza electricitate și Republicii Moldova și în Balcani. În privința Ucrainei, va ajuta la reconstruirea sectorului energetic al țării și reconstruirea țării Cele două țărmuri ale Mării Negre nu au fost niciodată mai aproape”, a declarat președinta CE.

UPDATE 10.15. „E un acord ambițios, arată că putem împreună să contribuim la creșterea durabilă a cooperării în regiune. Situația actuală ne afectează pe toți. Climatul de securitate și dificultățile economice arată că e nevoie de mai multe conexiuni.

Cooperarea noastră energetică e o mișcare strategică, va spori adaptabilitățile la domeniul energetic. E nevoie de o gândire în viitor și de preluarea inițiativei în această materie în regiune. În etapa următoare, cablul submarin va fi amplasat pe fundul Mării Negre și ne dorim sporirea legăturilor de transport maritim de la Constanța în Georgia, vor spori conectivitatea cu Asia Centrală și Azerbaidjan”, a declarat Klaus Iohannis.

….

Știre inițială. Un acord în domeniul energiei verzi va fi semnat, sâmbătă, la Bucureşti, de premierii din România, Georgia, Ungaria, dar şi de preşedintele din Azerbaidjan, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Acordul conturează detaliile pentru relizarea proiectului cablului submarin de transport de energie din surse regenerabile.

Administraţia Prezidenţială a precizat că, sâmbătă, de la ora 10.00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

Acordul va fi semnat de preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, şi prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.

Înalţii demnitari străini au sosit, încă de vineri, la Bucureşti, fiind întâmpinaţi de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Semnarea se va face în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Klaus Iohannis.

”Acordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată a explicat că acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

”Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway”, a mai precizat sursa citată.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed