Acţiunile Societe Generale au scăzut luni cu 12% după previziuni dezamăgitoare în planul strategic al noului CEO

0

Krupa a fost însărcinat să revigoreze Societe Generale, care a rămas în urma liderului bancar francez BNP Paribas şi a altor rivali europeni, pe fondul unei ieşiri costisitoare din Rusia şi al îngrijorărilor că se bazează prea mult pe investiţii bancare volatile, transmite Reuters.

Planul prezentat luni, care a fost promovat de bancă de luni de zile, nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor, au spus analiştii, exprimându-şi dezamăgirea cu privire la o gamă largă de aspecte, inclusiv previziunile de creştere, perspectivele de dividende şi lipsa de detalii privind vânzările de active.

Rentabilitatea capitalului propriu tangibil (ROTE), o ţintă cheie de profitabilitate, este uşor sub cea anterioară a băncii, la fel ca şi obiectivul de plată a acţionarilor. Şi, deşi obiectivul său de reducere a costurilor este mai ambiţios, a înregistrat o creştere anuală a veniturilor de doar 0-2% din 2022-2026.

”Suntem surprinşi negativ de lipsa de creştere a veniturilor, de creşterea ţintei de capital, de reducerea plăţilor şi a ROTE şi de lipsa de detalii”, au spus analiştii Jefferies într-o notă.

Krupa a respins reacţia negativă a pieţei, apărându-şi alegerea de a stabili ţinte conservatoare pentru a-şi consolida credibilitatea.

”Este planul potrivit pentru bancă pentru următoarele decenii”, a spus el reporterilor, subliniind că îndeplinirea obiectivelor ”a fost esenţială” pentru el, după ce banca nu a reuşit adesea să convingă pieţele în acest sens.

”Aceasta este cea mai bună şi cea mai sinceră presupunere despre ceea ce credem că vom oferi”. Nu ar avea niciun sens să vin aici şi să ţintesc ceva care va ridica întrebări… nu aşa lucrez, a spus el analiştilor, adăugând: ”Ne-am gândit la asta extrem de atent”.

Acţiunile au coborât cu 12% până la ânchiderea tranzacţiilor, ştergând peste 2 miliarde de euro din valoarea de piaţă a băncii.

Provocările cu care se confruntă SocGen evidenţiază situaţia dificilă a băncilor franceze, care tind să beneficieze mai târziu decât colegii europeni de creşterea ratei dobânzii, din cauza dominaţiei creditelor ipotecare cu dobândă fixă în Franţa şi a limitelor guvernamentale privind transferul majorărilor dobânzilor – o problemă deosebită pe măsură ce economia globală are probleme.

SocGen vizează acum un ROTE de 9-10% în 2026 şi să plătească 40-50% din profitul net raportat către acţionari în dividende şi răscumpărări, începând cu 2023. Anterior se aştepta ca ROTE să atingă aproximativ 10% în 2025 şi o rată de plată de 50%.

‘DEZAMĂGITOR’

Krupa, un veteran al SocGen ale cărui antecedente la conducerea băncii sale de investiţii, unde a redus asumarea de riscuri şi costurile, l-au ajutat să câştige cursa strânsă pentru a conduce grupul, a spus că va eficientiza activităţile băncii, dar nu a detaliat.

”Vom consolida grupul prin modelarea unui portofoliu de afaceri simplificat, luând în acelaşi timp măsurile potrivite pentru a acumula capital şi a creşte flexibilitatea, ne vom îmbunătăţi structural pârghia operaţională şi vom menţine cel mai bun management al riscului din clasă”, a spus el într-un comunicat.

Acţiunile SocGen au consemnat luni cea mai mare scădere zilnică din martie.

Analiştii JP Morgan au spus într-o notă că ţintele sunt sub consens în ceea ce priveşte aşteptările privind veniturile, dar au salutat accentul pus pe costuri şi” o abordare prudentă a veniturilor”.

”Va fi nevoie de timp pentru ca acţiunile să profite de îmbunătăţirea costurilor, având în vedere istoricul mixt al SG. Noul CEO va trebui să câştige bunăvoinţa investitorilor prin livrare”, au spus aceştia.

Krupa a promis că va reduce costurile cu 1,7 miliarde de euro până în 2026, comparativ cu 2022, dintre care 40% reprezintă noi economii brute dincolo de sinergiile deja anunţate, în special din fuziunea celor două mărci de retail ale SocGen în Franţa.

Banca nu a oferit nicio actualizare cu privire la potenţiala vânzare de active non-core, după ce Krupa a declarat luna trecută că intenţionează să conducă ”o navă strânsă” în ceea ce priveşte portofoliul băncii.

Krupa a recunoscut că acest lucru ar fi frustrant pentru unii, dar a spus că nu este în interesul băncii să eticheteze anumite active de vânzare.

SocGen a declarat că va vinde patru unităţi în Africa şi va revizui o a cincea pe continent.

De asemenea, este deschisă vânzării unităţii sale de finanţare a echipamentelor, au declarat surse pentru Reuters.

Banca a spus că noua strategie va duce la deprecieri pentru restul activităţilor sale din Africa, Mediterana şi de peste mări, precum şi divizia de finanţare a echipamentelor, în valoare totală de aproximativ 340 de milioane de euro.

De asemenea, a mai spus că îşi va reduce expunerea la întreprinderile de exploatare de petrol şi gaze cu 80% până în 2030, comparativ cu 2019.

SocGen se tranzacţionează la aproximativ o treime din valoarea sa contabilă, aproape la egalitate cu Deutsche Bank, dar jumătate din multiplul mai mare BNP Paribas şi UniCredit din Italia.