Activele fondurilor din Pilonul II au crescut cu 8,8% în martie

0

Piaţa pensiilor private obligatorii, pilonul II, a ajuns la active nete de 2,97 miliarde de lei la sfârşitul lui martie, în creştere cu 8,8% faţă de luna anterioară. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cele 10 fonduri de pensii obligatorii de pe piaţă aveau, la sfârşitul lui martie, peste 5 milioane de participanţi la pilonul II, cu 32,4 mii mai mulţi decât în luna anterioară.

Fondul ING continuă să controleze peste o treime, din piaţa pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 1,167 miliarde lei la finalul lui martie. Pe locul al doilea se află AZT Viitorul Tău, gestionat de Allianz-Ţiriac Pensii Private, cu active de 690,57 milioane lei şi fondul Aripi, gestionat de Generali, cu active de 242,58 milioane de lei. Guvernul a îngheţat pentru anul trecut la 2% contribuţia la pensiile private obligatorii, întârziind schema de majorare treptată a contribuţiilor încă din al doilea an de la lansarea sistemului. În acest an, contribuţia la pilonul II a fost majorată la 2,5%, nivelul prevăzut iniţial pentru acest an.

În ceea ce priveşte piaţa pensiilor private facultative, aceasta a crescut în martie cu 7,8%, până la 246,1 milioane lei, potrivit datelor CSSPP. Numărul total de participanţi atraşi de cele 13 fonduri de pensii facultative era de 193 de mii 793 la sfârşitul lui martie, în creştere cu 3 mii 466 faţă de luna anterioară.

ING Optim este pe primul loc în clasamentul fondurilor de pe pilonul III atât după nivelul activului net, cât şi după numărul de participanţi. Activele fondului se ridică la 72,05 milioane de lei, iar numărul de participanţi la 50 de mii 81. Pe locul doi este BCR Prudent, cu active de 47,66 milioane lei şi 49 de mii 909 participanţi atraşi.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariaţii cu vârsta de cel mult 52 de ani şi şase luni. Primele contribuţii în sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au început să fie colectate în mai 2007. Executivul a aprobat majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative până la 400 euro/angajat din 2009, de la 200 euro.