Activităţile fabricilor din China au crescut în martie pentru prima dată în şase luni

0

Indicele oficial al managerilor de achiziţii (PMI) a crescut la 50,8 în martie, de la 49,1 în februarie, peste pragul de 50 care separă creşterea de contracţie şi depăşind o prognoză mediană de 49,9 într-un sondaj Reuters.

Deşi ritmul de creştere a fost modest, a fost, de asemenea, cel mai ridicat nivel al PMI din luna martie a anului trecut, când impulsul dat de ridicarea restricţiilor dure legate de COVID-19 a început să se blocheze.

”Dintre indicatori, cererea şi oferta internă s-au îmbunătăţit, încrederea proprietarilor de locuinţe şi a afacerilor îşi revine, în timp ce dorinţa de a consuma şi de a investi este în creştere”, a declarat Zhou Maohua, analist la China Everbright Bank.

Noile comenzi de export au crescut în teritoriu pozitiv, rupând o scădere de 11 luni, dar ocuparea forţei de muncă a continuat să scadă, deşi într-un ritm mai lent, au arătat datele PMI.

Indicatorii optimi recenţi sugerează că cea de-a doua economie din lume revine încet pe baze mai bune, ceea ce îi determină pe analişti să înceapă să-şi actualizeze previziunile de creştere pentru acest an.

Factorii politici s-au confruntat cu încetinirea economică persistentă de la abandonarea restricţiilor legate de COVID la sfârşitul anului 2022, pe fondul unei crize imobiliare care se adânceşte, al datoriilor în creştere ale guvernelor locale şi al slăbirii cererii globale.

”Datele din martie arată că economia este pregătită pentru un final puternic al trimestrului I. Angajarea a înregistrat cea mai lungă perioadă de îmbunătăţire de la sfârşitul anului 2020. Producţia a crescut, la fel şi comerţul cu amănuntul”, a afirmat China Beige Book, o firmă de consultanţă, într-o notă de săptămâna trecută.

Cu toate acestea, o scădere profundă a sectorului imobiliar al gigantului asiatic rămâne o frână majoră a creşterii economice, testând starea de sănătate a guvernelor locale puternic îndatorate şi a bilanţurilor băncilor de stat.