Adrian Câciu: Execuţia la şase luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control / Scopul pe care ni-l asumăm este să menţinem deficitul la 5,84

Ministrul Finanţelor a declarat că astăzi a fost aprobată prima rectificare bugetară din acest an, plecând de la noile rezultate comunicate de Comisia Naţională de Prognoză, care estimează o creştere reală de 3,5% în acest an, faţă de 4,6% cât a fost la bugetul iniţial şi un PIB în valoare nominală, la final de an, de 1372,5 miliarde de lei, dar şi de rezultatele privind veniturile bugetare pe primele 6 luni, precum şi analiza execuţiei bugetare la toţi ordonatorii de credite şi ţinând cont de priorităţile asumate pe partea de pachete de sprijin pentru eocnomie şi cetăţeni, care au fost parţial finanţate în prima jumătate a anului şi continuă să fie fie finanţate prin această rectificare, prin suplimentările de finanţări la anumiţi ordonatori de credite.

Despre avertizarea venită dinspre Consiliul Fiscal, privind un deficit de 7%, ministrul a spus că a considerat întotdeauna pertinente criticile Consiliului Fiscal şi trebuie luate în calcul.

”Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control, aţi văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară curând şi execuţia la 7 luni şi o să vedeţi că suntem sub 2% din PIB”, a spus ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a arătat că ”este imperios necesar ca Guvernul şi noi toţi să ţinem cont şi de riscurile asupra cărora Consiliul Fiscal atrage atenţia, inclusiv la realizarea unor venituri şi apariţia unor cheltuieli suplimentare”.

”Scopul pe care ni-l asumăm este să menţinem deficitul la 5,84%”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Despre sumele alocate Ministerului Energiei, ministrul a declarat că are la decont, în acest moment, când discutăm, 131 milioane lei.

”Nu sunt miliarde, nu sunt zeci de miliarde, discutăm de decontul la luna august, eferent lunii aprilie. Deci, trebuie să ne uităm pe paşi, aşa cum se fac execuţia bugetară să se facă pe paşi şi ancorată în realitate”, a explicat ministrul de Finanţe. 

El a mai arătat că creditele bugetare nu pot să depăşească creditele de angajament, iar creditele de angajament solicitate de Ministerul Energiei au fost de 2,5 miliarde de lei, de aceea am aloc 2,5 miliarde de lei.

”Alocarea pentru energie nu este de doar 2,5 miliarde de lei, este în jur de 5 miliarde de lei, pentru că sunt şi sume alocate ministerului Muncii, care compensează şi achită deconturile pentru consumatorii casnici, şi ministerul Energiei pe cele pentru economie”, a mai afirmat Adrian Câciu.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri