Afacerea surprinzătoare care i-a îmbogățit pe doi români din Bacău întorși acasă din străinătate

Iosif și Mirela Butacu au înființat o afacere în Bacău acum doi ani, care s-a dovedit a fi un succes notabil.

Ideea de a demara afacerea le-a venit după ce cei doi s-au întors în țară din străinătate.

„Am petrecut mulți ani lucrând în Anglia, unde cei doi copii ai noștri, în vârstă de 4 și 8 ani, s-au născut. În vara anului 2021, ne-am întors definitiv în România”, povestește Iosif Butacu (38 de ani).

Pornind de la această experiență, cei doi au decis să deschidă o fermă cu struți, după ce au făcut o serie de vizite la diverse crescătorii de struți din România.

Ferma „Câmpul cu Struți Bacău” a devenit rapid un punct de atracție autentic, în special pentru elevi, care sunt adesea aduși în grupuri mari de către profesori pentru a vedea aceste impresionante păsări alergătoare.

Datorită cererii mari pentru ouă și pui de struț, vânzările sunt adesea programate în avans.

„Realizarea unei ferme de struți a fost un vis mai vechi al meu și, după exact doi ani de la sosirea primelor noastre trei familii de struți tineri, achiziționate din Oradea, pot să spun că este o afacere profitabilă”, adaugă Iosif Butacu.

După achiziționarea primelor trei familii de struți, au reușit să obțină primii 16 pui, care acum au crescut și s-au maturizat.

Ferma de struți a familiei Butacu este deschisă pentru vizitatori, cu condiția să se programeze în prealabil. Proprietarii îi întâmpină pe vizitatori și nu percepe nicio taxă de intrare, însă aceia care doresc să contribuie la bunăstarea păsărilor pot face donații într-o cutie special amenajată pentru achiziționarea hranei.

Pentru a demara afacerea, au fost necesare investiții inițiale de aproximativ 50.000 de euro. Un cuplu de struți tineri, care nu sunt încă capabili să se reproduca, costă în jur de 2.500 de euro, în timp ce unul matur, reproductiv, poate ajunge la 4.000 de euro.

Struții necesită o dietă constantă, bazată pe opt tipuri de cereale, făină de pește și lucernă, iar familia Butacu cultivă chiar și partea din hrană pe care o pot produce ei înșiși.

Struții africani s-au adaptat uimitor de bine la condițiile de iarnă din zonă, cu condiția să aibă acces la apă curată și adăpost adecvat.

Un mascul adult poate ajunge la 140-160 de kilograme, în timp ce o femelă la 110-130 de kilograme.

„Struții pot trăi în captivitate până la aproximativ 60 de ani, iar în sălbăticie chiar și până la 90 de ani. O femelă poate depune în medie 60-65 de ouă într-un sezon, de la martie până în septembrie. Am avut unele exemplare care au depus chiar și 80-90 de ouă pe sezon. Cererea pentru ouă și pui este mare, chiar și cu rezervări făcute încă de anul trecut. Pentru a începe o afacere cu struți, ai nevoie de o investiție inițială de cel puțin 50.000 de euro, dar și de multă răbdare în primii ani, până când afacerea atinge maturitatea”, conchide Iosif Butacu.

Ouăle de struț de la Bacău sunt extrem de căutate, iar prețurile sunt chiar mai mici decât media pieței. Un ou cu o greutate sub un kilogram costă 50 de lei, în timp ce cele între 1 și 1,5 kilograme se vând cu 80 de lei și cele gigant, peste 1,5 kilograme, cu 100 de lei, conform surselor de la adevarul.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed