Afganistan: Talibanii au acces la 0,1 până la 0,2 la sută din rezerrvele financiare ale ţării

0

“Fondurile accesibile talibanilor suntt poate de 0,1-0,2 la sută din rezervele totale internaţionale ale Afganistanului. Nu mult”, a notat Ajmal Ahmady pe Twitter.

Rezervele Dab erau săptămâna trecută “de aproximativ 9 miliarde de dolari”. “Însă acest nu înseamnă că DAB deţine fizic 9 miliarde de dolari în seiful său”, a menţionat Ahmady.

El a explicat că activele, în special lichidităţi şi aur, se află în conturi Fed (Banca Centrală Americană), BIS (Banca Reglementelor Internaţionale), RAMP şi la alte bănci. “În niciun caz nu au fost compromise rezervele internaţionale ale Afganistanului”, a subliniat Ajmal Ahmady.

Afganistanul este una dintre cele mai sărace ţări din lume, devastată de 40 de ani de conflicte. Ajutoarele internaţionale sunt cruciale pentru ţară.

Afganii se bazează pe transferuri urgente de bani de la membri ai familiilor lor care locuiesc în străinătate. Însă Western Union a anunţat suspendarea de luni a transferurilor de bani către Afganistan.

“Una dintre priorităţile noastre este siguranţa clienţilor noştri şi a partenerilor noştri din prima linie. Din cauza situaţiei actuale din Afganistan şi a constrângerilor asupra agenţilor noştri, am suspendat temporar celelalte tranzacţii către ţară”, a precizat Western Union.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, transferurile de bani către Afganistan au fost de aproape 789 de milioane de dolari anul trecut. În 2020, produsul intern brut al ţării a fost estimat la 19,8 miliarde.