Ai credit în valută? Se pregătește o lege care te-ar putea ajuta

0

Deputata social democrată vrea de fapt să alinieze legislaţia bancară românească cu Directiva Uniunii Europene care obligă statele membre să dea posibilitatea celor care au credite la bănci în valută să le poată plăti în moneda ţării respective.

 

Ana Birchall spune că pentru românii care au credite în valută, dar cărora le-au scăzut considerabil veniturile, aceste dări către bănci sunt o povară, întrucât din cauza creşterii cursului de schimb valutar aceştia nu îşi mai pot permite să achite ratele la timp, ceea ce înseamnă penalizări sau chiar pierderea bunului pentru care au luat banii.

 

“Esenţa acestei propuneri legislative vizează dreptul consumatorilor de bună credinţă, persoane fizice sau juridice, de a putea solicita conversia creditelor în moneda naţională. Creditele neperformante şi ratele restante la bănci au ajuns o problemă socială în România şi mi se pare echitabil ca toţi românii împovăraţi de majorarea ratelor bancare cauzate de creşterea cursului de schimb valutar să poată opta pentru conversia creditelor fără costuri suplimentare, comisioane sau garanţii adiţionale”, a declarat Ana Birchall, citată de libertatea.ro.

 

Noile reglementări ar urma să se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfăşurare la momentul intrării în vigoare a legii, dar şi contractelor de credit viitoare. Specialiştii spun că această măsură, dacă va fi adoptată, va fi una bună atât pentru populaţie, cât şi pentru bănci.

 

“Orice diminuare a datoriei de plată lunare va duce la o scădere a numărului şi volumului de credite neperformante. Şi pentru populaţie va fi bine, întrucât majoritatea celor care au credite sunt plătiţi în lei, iar în acest fel se va evita riscul fluctuaţiei cursului valutar”, a spus preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob.