Alegeri 2024. Românii sunt așteptați la urne. Votarea a început în România

Alegeri locale 2024. Alegeri europarlamentare 2024

UPDATE 11.303

Poliţiştii din judeţul Timiş au dat două amenzi şi au întocmit două dosare penale pentru fraudă electorală, după incidente care au avut loc în secţiile de votare.

UPDATE 10.53

USR anunţă că a făcut cerere de suspendare a votului într-o secţie de votare din Bucureşti, după ce într-o secţie de votare din Sectorul 2, Secţia 190, continuă să apară buletine de vot gata ştampilate.

UPDATE 9.51

Expert Forum, despre buletinele de vot tipărite suplimentar: În total au fost solicitate 19.766 de buletine de vot, 9.857 pentru consiliul local și 9.909 pentru primar, pentru un număr de 54 de localități, din 8 județe. Nu este clar de ce există o diferență în unele localități între cele două tipuri de buletine. Cele mai multe buletine au fost tipărite în Caraș Severin și Mehedinți, județe în care EFOR a arătat că și la alegerile trecute s-a înregistrat un număr semnificativ de persoane care și-au înregistrat reședința aici. De asemenea, este interesant faptul că aceste județe sunt grupate geografic, ceea ce poate arăta acțiuni concertate de stabilire a reședințelor.

UPDATE 8.04 

Până la ora 8.00 au votat 362.012 alegători, adică puțin peste 2%, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, transmite Agerpres. În mediul urban au votat 156.305 alegători, iar în mediul rural 209.661. Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 56 de alegători.

UPDATE 07.01

Votarea a început în România. Cele 18.955 de secţii de votare din țară s-au deschis la ora 7.00.

UPDATE 00.02

Duminică, la ora 00:00 (ora României) s-au deschis secţiile de votare din Australia și urmează cele din Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de votare în străinătate, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, cel mai mare număr de până acum.

Cele mai multe vor fi în statele cu comunităţi mari de români: Italia, Spania și Regatul Unit. 

Lista secţiilor de votare din străinătate

UPDATE 22.16

Startul votării s-a dat sâmbătă seară, la ora 22.00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. La ora 22.03 a fost deja înregistrat primul vot, conform informaţiilor oficiale.

Știrea inițială

În țara noastră, anul acesta, au loc alegerile locale, alegerile parlamentare, alegerile prezidențiale și alegerile europarlamentare.

Alegerile locale au loc pe 9 iunie, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European, asta după ce coaliția de guvernare PSD-PNL a decis comasarea alegerilor.

Programul de vot pentru alegerile din 9 iunie 2024 a fost anunțat de președintele Autorității Electorale Permanente. Astfel, secțiile de votare se deschid la ora 7 dimineața și se vor închide la ora 22:00. În cazuri excepționale, programul se poate prelungi cu încă două ore, adică până la ora 23:59, în cazul în care sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.

În țară sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare și alte 915 în străinătate. 

Pe 9 iunie au loc alegerile locale. Se votează primari pentru fiecare oraș sau comună, consilieri locali, președinți de consilii județene și consilieri județeni. Votul este important, pentru că de el va depinde gestionarea bugetului local, dezvoltarea infrastructurii – drumuri, școli, spitale – și serviciile publice locale.

Alegerile europarlamentare au loc tot pe 9 iunie și sunt un proces electoral prin care românii își aleg reprezentanții în Parlamentul European. Eurodeputații joacă un rol important în luarea deciziilor care afectează viața cetățenilor UE.

Alegeri locale 2024

Alegerile locale și cele europarlamentare sunt organizate într-un singur tur. Doar alegerile prezidențiale se organizează în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50%+1 din numărul total de voturi valabil exprimate.

În timp ce alegerile locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, cele pentru alegerea europarlamentarilor și președintelui au loc din cinci în cinci ani.

În România, instituția care organizează alegerile este Autoritatea Electorală Permanentă. Pe site-ul AEP urmează să apară informații utile pentru alegători. De asemenea, pe site-ul Biroului Electoral Central pot fi găsite detalii despre legile care stau la baza organizării alegerilor.

La alegerile locale 2024, care au loc pe 9 iunie, se poate vota doar pe teritoriul țării și numai în localitatea de domiciliu sau de reședință.

La alegerile europarlamentare 2024, dacă pe 9 iunie nu te afli în localitatea de domiciliu sau reședință, poți vota la orice secție de votare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed