ALERTĂ! Cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat

0
37

Cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat, fiind dărâmate sau distruse aproape 20 de pietre funerare, spune Silviu Vexler, deputat din grupul minorităților, din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Poliția a confirmat informația și a anunțat că a deschis un dosar penal pentru profanare de morminte.

”Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploiești. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi?”, scrie Vexler pe Facebook.

”Ura și prostia, în cele mai mizerabile și absurde forme sunt singurele explicații pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS. : Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiționalii copii minori?, a adăugat reprezentantul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti.

Poliția a fost sesizată și face cercetări.

„La data de 03.06.2021, Secţia nr.2 de Poliţie Ploieşti a fost sesizată cu privire la faptul ca un număr de 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor fiind căzute pe sol. Cu ocazia cercetării la fata locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte”, a transmis, duminică, Poliţia Judeţeană Prahova la solicitarea News.ro.

Actrița

Maia Morgenstern

a reacționat

Actrița Maia Morgenstern a reacționat, duminică, la aflarea veștii că cimitirul evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat. Aceasta a declarat, la Antena 3, că acest gen de atitudini sunt de neacceptat, cu atât mai mult cu cât nu sunt singulare.

„Mă îngrijorează foarte tare o asemenea atitudine, o asemenea manifestare. Sunt lucruri dureroase, de neconceput, de neînțeles, de neacceptat.”, a spus actrița, la Antena 3.

„E vorba despre educație, comunicare. Atunci când constați că mari formatori de opinie, mari personalități, schimbă cu totul sensul și semnificația unor astfel de manifestări, acțiuni, nebunii, atunci te întristează foarte tare. Pentru că opinia oamenilor este deformată.

Mă întristează, mă doare lucrul acesta. Mai ales că nu este o manifestare singulară.”, a mai declarat Maia Morgenstern.

Aceasta a postat și un mesaj pe pagina personală de Facebook:

„Un fel de reacție. Dacă e voie. Dacă se îngăduie. Dacă nu cumva deranjez pe cineva. Dacă nu cumva se supăra cineva. Dacă nu cumva exagerez. Dacă nu cumva fac jocurile mai știu eu cui. Dacă nu cumva aș merita eu vreo plângere penală. Dacă nu cumva mă amestec într-o chestie care nu mă privește. Dacă nu cumva iar vreau să mă bag în seamă. Dacă nu cumva mi se pare mie. Dacă nu cumva fac din țânțar armăsar. Dacă nu cumva inventez o falsă problemă. Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt. Dacă nu cumva mai bine tăceam. Dacă nu cumva mai bine făceam altfel decât fac.

Dacă nu cumva…Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost vandalizat. Profanat.

Dacă am eu rude acolo? Dacă mă privește direct pe mine?

Dacă nu cumva profanarea unui cimitir Evreiesc a devenit un fapt divers?!?

Dacă nu cumva sunt patetică…”

Mai multe monumente funerare din cimitirul evreiesc din Ploieşti au fost vandalizate, iar Poliţia Prahova a deschis deja un dosar penal pentru distrugere. Deocamdată, aceștia nu cunosc cine sunt autorii, dar bănuiesc că ar fi vorba despre un grup de adolescenţi.