ALERTĂ! CIOLACU vrea regionalizare după alegeri

0

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că își dorește ca într-o viitoare guvernare să fie reluat proiectul de regionalizare, care presupune reforma administrativ-teritorială a României. Reamintim că actuala împărțire a României datează din 1968, iar datele financiare arată că cele mai multe dintre cele 3000 de comune și orașe mici sunt falimentare, neputând să-și acopere costurile de funcționare.

„Îmi aduc aminte în programul de regionalizare când se vorbeau de acei guvernatori pe zone, pe sistemul francez, de fapt asta era ideea principală, ca în aceleaşi zone să nu existe diferenţe majore de dezvoltare. Şi cred că nu ar fi rău ca într-o viitoare guvernare să reîncepem acea discuţie care a fost implementată în Polonia şi a avut un randament foarte bun”, a spus Ciolacu în Hunedoara, potrivit News.ro.

Și președintele Klaus Iohannis a vorbit în repetate rânduri de necesitatea unei asemenea reforme. În 2017, el spunea că o reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată, arătând că aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și pentru armonizarea economică și socială între acestea.

Reforma nu a fost însă începută nici de guvernele PSD succesive, nici de guvernul Ludovic Orban. Pentru o asemenea reformă e nevoie de o majoritate constituțională în Parlament (minimum două treimi din totalul parlamentarilor).

În 11 septembrie, guvernul a plătit peste 1,33 de miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru plata cheltuielilor curente (facturi, salarii, mici proiecte locale) pentru 2.858 de localități, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării. Banii de la guvern au fost alocați pentru că aceste localități nu au capacitatea financiară de a susține integral din bugetele locale cheltuielile de funcționare ale primăriilor (salarii, iluminat, telefonie etc.), de finanțare a instituțiilor publice (învățământ, poliție locală, obiective culturale etc.), pentru plata furnizorilor de bunuri și servicii, precum și pentru continuarea unor proiecte care se aflau în derulare, potrivit Ministerului Dezvoltării.