x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(7) "general"

ALERTĂ: Ministrul Sănătății a anunțat epidemie de gripă la nivel național

Sorina Pintea a afirmat că „gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm”. Ministrul a mai spus că decizia închiderii școlilor, după terminarea vacanței, se ia de către inspectoratele locale la nivel local. De asemenea, ea a sfătuit părinții să nu-i ducă pe copii în locuri aglomerate.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 30.01.2019, 11:05

„Da, s-a constatat epidemie, având a treia săptămână epidemică. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România”, a declarat ministrul Sănătății.

 

Sorina Pintea a precizat că specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în februarie, adăugând că obiectivul Ministerului Sănătății este reducerea numărului de cazuri severe şi de decese din cauza gripei.

 

Potrivit ministrului, au fost comandate suplimentar 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze.

 

„Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare: se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în unităţile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi INSP va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, focarelor şi a cazurilor severe de gripă”, a precizat ministrul.