Alianţa secretă Orange-Telekom. Ce prevede acordul între cei mai mari doi jucători de pe piaţa de comunicaţii din România

0

Prin acest acord cele două companii fac reduceri semnificative de costuri, îşi întăresc forţa în lupta cu RCS&RDS şi ridică presiunea pe rivalii care nu au pachete fix mobil – Vodafone şi UPC.

„Proiectul negociat sub numele de cod «Apolodor» a fost finalizat. Cele două contracte de partajare a reţelelor au fost semnate la începutul lui decembrie. Telekom are acces la reţeaua 4G a Orange printr-un contract de roaming naţional, iar Orange va putea oferi servicii fixe prin infrastructura Telekom”, au declarat pentru ZF mai multe surse din industria de comunicaţii.

 

Reţeaua 4G a Orange acoperă 70% din populaţia totală a României, aproximativ dublu faţă de Telekom, care rămăsese în urmă pe acest segment. Pe de altă parte, reţeaua de fibră optică a Telekom acoperă peste 1,3 milioane de gospodării, în timp ce infrastructura Orange nu este capilarizată până la nivel de scară de bloc sau case. Prin acest acord fiecare dintre companii câştigă acces la elemente de infrastructură vitale în competiţia pentru clienţi, reducându-şi semnificativ cheltuielile.

Ca urmare a celor două acorduri clienţii serviciilor de telefonie mobilă ai Telekom vor avea acces la reţeaua 4G a Orange, iar subsidiara gigantului francez va putea să le ofere clienţilor pachete complete de servicii fix-mobil, inclusiv IPTV, prin reţeaua fixă a Telekom.

„Au fost negocieri extrem de lungi şi minuţioase. Contractele prevăd ce ar trebui să facă fiecare dintre părţi în aproape toate situaţiile ce ar putea apărea”, conform surselor ZF.

Acestea spun că Orange va plăti aproximativ 5 euro pe lună către Telekom pentru fiecare client căruia îi va oferi servicii prin infrastructura fixă, plus o serie de taxe de instalare. Telekom va plăti în funcţie de traficul de net mobil 4G realizat de clienţii săi prin reţeaua Orange.