Alocația complementară. Ce venituri sunt luate în calcul, de fapt

0
Alocația complementară
Alocația complementară

Alocația complementară. Venituri luate în calcul

Familiile cu resurse financiare limitate din România au acces la diverse soluții pentru a-și suplimenta veniturile, iar una dintre acestea este cunoscută sub numele de alocație familială complementară sau alocația pentru susținerea familiei.

Alocația familială complementară este destinată familiilor constituite din soț, soție și copii cu vârsta de până la 18 ani, care locuiesc împreună și care au venituri nete pe membru de familie sub salariul minim pe economie.

Pentru a stabili drepturile, primarul dispune efectuarea unei anchete sociale în termen de 15 zile pentru a verifica situația reală; în urma acesteia, în termen de 5 zile, primarul emite o decizie de aprobare sau respingere, comunicând-o atât solicitantului alocației, cât și direcției pentru dialog, familie și solidaritate socială.

Dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite, dreptul la alocația familială complementară este stabilit printr-o decizie scrisă a primarului, iar plata începe din luna următoare înregistrării cererii.

Cuantumul alocației complementare, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 105/2003, modificată prin Legea nr. 236/2008, este următorul:

  • 50 lei pentru familiile cu un copil;
  • 60 lei pentru familiile cu doi copii;
  • 65 lei pentru familiile cu trei copii;
  • 70 lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii.

Pentru familiile care beneficiază de ajutor social conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul alocației familiale complementare se majorează cu 25%.


Pentru a obține alocația familială complementară, directorul executiv al direcției de muncă și protecție socială emite o decizie de plată a drepturilor pe baza documentelor transmise de primari.

Plata alocației se efectuează, în funcție de situație, fie prin mandat poștal, fie prin transfer în contul curent personal al beneficiarului.

Beneficiarii alocației au anumite obligații. În cazul în care apar schimbări în componența familiei sau în veniturile membrilor acesteia, titularul alocației este obligat să notifice în scris primarul despre aceste modificări în cel mult 5 zile de la producerea lor. De asemenea, titularul poate solicita ajustarea cuantumului alocației printr-o nouă cerere însoțită de documente justificative referitoare la schimbările survenite. Modificarea cuantumului se aplică începând cu luna următoare celei în care au avut loc modificările.

În plus, familiile beneficiare ale căror copii sunt în vârstă școlară au obligația să prezinte primarului, la fiecare trei luni, dovezi privind frecventarea cursurilor de către copii.

Pentru a obține alocația complementară, sunt necesare următoarele documente:

  1. Cerere tip completată de un reprezentant al familiei și înregistrată la primăria localității sau, în cazul sectorului municipiului București, la autoritatea corespunzătoare aflată în raza teritorială în care familia își are domiciliul sau reședința. În situația unei familii fără domiciliu sau reședință, cererea se înregistrează la primăria localității în care trăiește familia. Formularul de cerere este prevăzut în anexa nr. 1 la Hotărârea nr. 1539/2003 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a OUG nr. 105/2003.
  2. Acte doveditoare privind componența familiei și veniturile acesteia, incluzând:
    • Documente care atestă veniturile familiei;
    • Livretul de familie actualizat, iar în absența acestuia, serviciul de stare civilă are obligația de a emite un livret de familie în termen de 30 de zile de la solicitarea alocației;
    • Hotărârea judecătorească care declară dispariția soțului/soției (după caz);
    • Hotărârea judecătorească prin care soțul/soția este arestat preventiv pentru o perioadă mai lungă de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu contribuie la întreținerea familiei (după caz);
    • Dispoziția primarului privind instituirea tutelei;
    • Certificatul de încadrare într-un grad de handicap pentru familiile care au copii cu handicap de vârstă școlară și care nu frecventează școala.

Suspendarea dreptului la alocație poate interveni în următoarele situații:

  • Neprezentarea adeverinței privind frecventarea cursurilor la termenele stabilite;
  • Pe perioada încredințării copilului unei instituții de asistență socială sau unui asistent maternal profesionist.

Pentru reluarea plății alocației, titularul trebuie să prezinte, în termen de trei luni de la suspendare, dovezi privind îndeplinirea condițiilor prevăzute.

Incetarea dreptului la alocație intervine în luna următoare constatării următoarelor situații:

  • Beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de ordonanță;
  • Plata a fost suspendată și în termen de trei luni de la suspendare nu a fost prezentată dovada frecventării școlii.