Ambasadorul Marii Britanii: Clujul poate deveni un Silicon Valley al României

0

„Pentru Marea Britanie, România nu este o piaţă tradiţională de investiţii. Cu toate acestea, pot să confirm că există interes din partea companiilor britanice să investească pe piaţa romănească. Mai mult chiar, companiile romăneşti sunt bine-venite să investească în Marea Britanie. Am fost recent într-o vizită la Cluj-Napoca şi cred că toate administraţiile locale ar trebui să fie la fel de deschise pentru a atrage investiţii străine. Pentru companiile mici şi mijlocii din IT, Clujul poate deveni un fel de Silicon Valley al României”, a spus ambasadorul Marii Britanii într-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Harris a arătat că interesele investiţionale ale Marii Britanii s-au orientat în special către statele din Asia, având în vedere trecutul imperialist în fostele colonii ale statului britanic.

De exemplu, în 2008, din totalul investiţiilor străine directe de 49 miliarde de euro atrase de România doar 1,5% provin din Marea Britanie în condiţiile în care primele trei locuri sunt ocupate de Austria, Olanda şi Germania.

Pentru ambasadorul Marii Britanii exporturile reprezintă soluţia ieşirii din criză.

„Dacă economia este în recesiune, nu trebuie să ne bazăm pe o singură piaţă şi pe cererea internă. Trebuie să devenim mai buni la exporturi. Este foarte important pentru România ca ieşirea din criză să aibă loc într-o situaţie mai bună decât cea în care era atunci cănd a intrat. România, la fel ca toate statele europene, este într-o competiţie tot mai acerbă cu China, stat care a devenit lider în tehnologiile cu emisii reduse de dioxid de carbon”, a afirmat Martin Harris.

Pe de altă parte, el a spus că intervenţia statului în economia de piaţă bazată pe principii capitaliste pentru a preveni colapsul băncilor sau al marilor companii private este încă un amplu subiect de dezbatere la Londra, la doi ani de la falimentul Lehman Brothers.