AcasăEconomieBurseAmericanii au pariat pe români 172 milioane de dolari și au câștigat...

Americanii au pariat pe români 172 milioane de dolari și au câștigat 5,9 miliarde de dolari

Oferta publică inițială de 1,3 miliarde de dolari pe piața bursieră a producătorului de software de automatizare UiPath Inc. a avut o recompensă neobișnuit de bogată pentru unul dintre primii susținători ai companiei înființate în România, scrie Bloomberg.
Compania americană Accel, care a ajutat în trecut la lansarea unor firme precum Facebook și Dropbox, a început ziua de miercuri cu un pachet de acțiuni cu o valoare de 5,9 miliarde de dolari pe baza prețurilui de listare a titlurilor UiPath.

Americanii, câștig imens

Datele oficiale arată că s-au vândut o mică parte dintre acțiuni însă a fost suficient pentru ca Accel să beneficieze de câștigul de 23% înregistrat de acțiunile UiPath pe parcursul ședinței de tranzacționare.

“Ne iubim toate companiile, dar matematica este matematica”, a declarat partenerul Accel Rich Wong, a cărui firmă care a condus investiția inițială de aproximativ 20 de milioane de dolari în companie în 2017. “Suntem norocoși să facem parte din aceasta”, a spus Wong , membru al consiliului de administrație la UiPath. În general, capitaliștii de risc consideră orice rezultat de 10 ori mai mare decât banii investiți este un rezultat extraordinar de bun.

Rich Wong, americanul care a avut încredere UiPath, companie înființată în România
Rich Wong, americanul care a avut încredere UiPath, companie înființată în România

“Iubim toate companiile, dar matematica este matematică”, a declarat Rich Wong, partener la Accel, firmă care în 2017 a făcut o investiţie iniţială de aproximativ 20 de milioane de dolari în UiPath. “Suntem norocoşi să facem parte din această poveste”, adaugă Wong, care în prezent este membru în consiliul de administrație al UiPath. În general se consideră că orice rezultat de zece ori mai mare decât banii investiți este un unul extraordinar de bun.

 

Pariul de 172 milioane de dolari

De-a lungul anilor, Accel a cheltuit 172 milioane de dolari pentru a acumula acţiuni UiPath, incluzând aici investiţia iniţială a fostului partener Luciana Lixandru. Pe măsură ce angajamentul celor de la Accel a crescut, firma a obţinut cel de-al doilea loc în boardul UiPath, ocupat de partenerul Philippe Botteri în 2020. În prezent, Accel este al doilea mare acţionar de la UiPath după co-fondatorul şi directorul general Daniel Dines.

UiPath a intrat pe radarul celor de la Accel via investitorul său iniţial, fondul Earlybird Venture Capital cu sediul la Berlin, care a alertat biroul de la Londra al celor de la Accel. Apoi a început curtarea lui Daniel Dines. “L-am urmărit pe tot globul”, îşi aminteşte Wong, inclusiv la Bucureşti, unde UiPath a fost înfiinţată şi unde are în continuare cea mai mare parte a angajaţilor, şi la o conferinţă pe tehnologie de la Tokyo. Sediul central al UiPath este la New York.

 

Citește și: ALERTĂ! ȚIRIAC a căzut de pe locul întâi! ”Surpriza” are doar 47 de ani

Wong, alături de UiPath

Chiar dacă acum firmele de venture capital de la Silicon Valley se laudă cu investiţiile efectuate cât mai departe de Silicon Valley, Wong a fost unul dintre primii care a îmbrăţişat acest trend. Printre succesele celor de la Accel se numără Atlassian Corp., o companie de software înfiinţată în Australia, şi Spotify Technology SA, un serviciu de streaming de muzică cu sediul în Suedia.

“Venea dintr-o ţară relativ mică, dintr-un loc din care părea puţin probabil să vină o mare companie de tehnologie, am fost atraşi de acest gen de companie”, a mai spus Wong.

 

Succesul UiPath

Marţi, UiPath a reuşit să vândă 23,89 milioane de acţiuni la un preţ de 56 dolari per acţiune. Din acţiunile vândute, 9,4 milioane au venit de la UiPath şi aproximativ 14,5 milioane de la investitorii actuali. În urma acestui IPO, UiPath este evaluat la 29 de miliarde de dolari.

UiPath vrea să se extindă după ce în perioada pandemiei mai multe companii au devenit interesate să îşi automatizeze procesele pentru a reduce costurile. Directorul general, Daniel Dines, declara recent că actualii clienţi ai UiPath din sectoarele de retail, sănătate şi finanţe utilizează serviciile companiei pentru a face faţă unei modificări semnificative a cererii provocată de pandemia de coronavirus.

În 2018, UiPath a devenit primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn, adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari.

 

 

 

Ultimele Articole